Petrović: Ništa novo iz SNS - magareća posla 1Foto: Nenad Kovacevic / Stanislav Milojkovic

„Ja sam za gospodina Aleksandra Vučića rekao da je kurir između Joce Amsterdama i Caneta Žapca. Govorio sam stvari za koje sam znao da nisu istinite.

Iz ove perspektive ja sam, da izvinu vaši gledaoci, ispao magarac, rekao je nedavno gospodin Aleksandar Martinović i taj njegov citat je dovoljan i objašnjava sve ostale izjave i Zajedno za Srbiju ovome ne bi imala šta da doda“, ističu u ZZS, povodom tvrdnji šefa poslaničke grupe naprednjaka da je Dušan Petrović, funkcioner ove stranke, stvarni lokalni šef u Šapcu i da je direktno povezan sa šabačkom narko-mafijom i izvesnim kriminalcima iz tog grada. Sam Dušan Petrović na te Martinovićeve reči odgovorio je kratko: „ništa novo iz SNS – sve su to magareća posla“, aludirajući na pomenuti Martinovićev komentar da je ispao magarac.

U ZZS napominju i da je njihov predsednik stranke Nebojša Zelenović u Strazburu, na Konferenciji lokalnih i regionalnih vlasti, branio državu Srbiju i pre svega njene građane od političkog kriminala režima kome pripadaju i Martinović i poslanik SNS Vladimir Orlić. „Puno razumevanje članova Kongresa za ono što je predsednik Zelenović prekjuče rekao o brutalnom i stalnom nasilju srpskih vlasti protiv građana i političkih protivnika, dovelo je do odluke da Komitet za monitoring ove institucije bude održan u Beogradu 7. februara iduće godine“, kaže se u saopštenju Zajedno za Srbiju.

Sagovornici Danasa navode da uvredljivo etiketiranje političkih protivnika polagano eskalira i da se samo „množe“ vođe narko-kartela. „Svako ko drugačije razmišlja od naprednjaka je kriminalac, lopov i mafijaš, iako u normalnoj državi lopovi i kriminalci postaju tek pravosnažnom odlukom suda, a ne tvrdnjama ministara, poslanika i drugih funkcionera stranke na vlasti“, kažu predstavnici opozicije.

„Očigledno je da kod naprednjaka raste nervoza onda kada se iznesu dokazi o njihovom nasilju. Demokratska stranka od 2012. godine, a sada i svi opoziciono nastrojeni ljudi, trpe uvrede zbog drugačijih stavova. Sa tom izjavom da je Petrović povezan sa narko-mafijom, Martinović je stavio znak jednakosti između sebe i Vojislava Šešelja, koji je pre neki dan optuživao Rasima LJajića da je vođa narko-kartela u Srbiji. Sada je vođa, po Martinoviću, Dušan Petrović. To prosto govori o istoj metodologiji i istom načinu razmišljanja i ono što mi dugo vidimo je da nema razlike između pogleda radikala i pogleda SNS. Očigledno je da je Šešelj ostao i dalje neprikosnoveni uzor u ponašanju“, kaže Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, napominje da naprednjačko uvredljivo etiketiranje neistomišljenika eskalira. „Sad je na red došao Dušan Petrović, pa bi kladionice mogle nešto i da zarade, da se narod kladi ko će biti sledeći trgovac narkoticima iz opozicije. Šalu na stranu, naprednjaci drže apsolutno sve, i policiju i sudove, pa ako sipaju optužbe pred kamerama, neka onda te optužene uhapse i osude. Cilj je da se opozicija ocrni i ogadi građanima. Naprednjaci lažu i tuku. Još ne ubijaju“, kaže Rašković Ivić.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je i sam u više navrata proglašavan kriminalcem i šerifom sa Zlatibora, kaže za Danas da je iznošenje neistina postao manir naprednjaka koji na taj način opravdavaju svoje postojanje u parlamentu i na drugim funkcijama.

„U svakoj normalnoj državi pravosnažnom presudom se neko proglašava kriminalcem i lopovom. Kod nas te kvalifikacije daju ministri, poslanici i javni funkcioneri, jer je to klasična zloupotreba. I ako se vodi istraga protiv bilo koga od nas koje oni prozivaju, kako oni imaju informaciju iz nezavisnog tužilaštva i nezavisnog suda. Otkud političarima informacija i kako oni mogu da donose vrednosne sudove o drugim ljudima, i da ne odgovaraju za izrečene optužbe. Valjda samo zato što ih štiti imunitet“, kaže Stamatović za Danas. Dodaje da je onoga trenutka kada je „putem nacionalnih frekvencija optužen da je oštetio budžet za 65 miliona dinara“, protiv njega otvorena hajka u kojoj svaki sitan lopov i kriminalac može njemu i njegovoj porodici da uradi šta hoće.

„Ako se nešto desi meni i mojoj porodici, zna se ko će biti odgovoran – Aleksandar Vučić, jer je on taj koji vodi ovu državu i on je imenovao te ljude na važnim funkcijama“, zaključuje Stamatović.

Bez odgovora

Aleksandar Martinović ni juče nije odgovorio na pitanja Danasa, kao ni njegov zamenik u poslaničkom klubu SNS. Naprednjak Blaža Knežević poručio je pak u parlamentu Srbije Dušanu Petroviću i Nebojši Zelenoviću da je Srbija pravna država u kojoj se poštuje zakon i da ih nikakva kuknjava u Strazburu i po Evropi neće osloboditi odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari