Pismo članicama Predsedništva SNS: Smenite predsednika opštine Brus 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Organizacije civilnog društva uputile su danas otvoreno pismo članicama predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) u kojem traže da osude ponašanje predsednika opštine Brus Milutina Jeličića i traže njegovu smenu.

Jeličiću se sudi u Brusu zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić, a još sedam žena ga je optuživalo za slične radnje.

U pismu se navodi da borba za ženska prava ne treba da bude pitanje partijske pripadnosti i da će mnoge žene biti obeshrabrene da prijave nasilje, ako Jeličić ne bude snosio posledice za svoja dela.

„Vaše ćutanje je odbrana partijskog saborca koja šalje jasan signal o količine ženske solidarnosti koju ste spremne da pokažete. Kada ne reagujete na otvorenu zloupotrebu moći i zlostavljanje žena, onda postajete delimično odgovorne zato što takav sistem postoji“, piše u pismu.

Dodaje se da se Marija Lukić obraćala predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović, ali da odgovor nije dobila.

„Pošto se nalazite na visokoj poziciji u svojoj partiji, najmanje što možete da uradite jeste da javno osudite i zahtevate ostavku Jeličića, zbog svih žena koje nemaju privilegiju da budu u vrhu vladajuće partije“, navodi se u pismu koje su podržali Centar za praktičnu politiku, Centar E8, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Da se zna!, Libertarijanski klub Libek i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari