Plenković: U Berlinu je bilo nekoliko ideja za Kosovo 1Foto: Fonet/AP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu „da“ evropskoj perspektivi i „da“ pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima Srbije i Kosova, dodajući da će napori nemačke, francuske i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala.

Kako danas prenosi Hina, Plenković je ocenio da do dogovora Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dve strane poprilično udaljene u svojim stavovima.

„Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju (Kosova)“, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je u Berlinu govrio i ambicijama Hrvatske za sledeću godinu kada će u prvih šest meseci predsedavati Evopskim savetom.

„Mi ćemo pokušati da kombinujemo političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Evrope kao i institucionalni deo približavanja EU“, rekao je.

Slovenački premije Marjan Šarec, kako je danas saopšteno iz njegovog kabineta, u Berlinu je istakao podršku Slovenije „evroatlantskoj perspektivi regiona i potrebu daljeg angažmana EU u podsticanju dobrosusedskih odnosa, rešavanja otvorenih pitanja i pomirenja u regionu“.

Ističući važnost jačanja regionalne saradnje, Šarec je kao uzor za buduće korake u tom smislu i potrebne „kompromise“ naveo Prespanski sporazum Grčke i Severne Makedonije, koji je doveo do proboja u odnosima i otvaranju evroatlantske perspektive Severne Makedonije.

Kako navodi ljubljansko „Delo“, Šarec je u Berlinu podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali je pri tome i upozorio da „svaki dogovor mora biti u skladu s međunarodnim pravom, dobro koordiniran i celovit“ i da „ne sme dopuštati otvorene ili različite interpretacije“, već da mora biti takav da se može u celini implementirati.

Osim toga, naglasio je, treba paziti da bilo kakvo rešenje za Beograd i Prištinu ne izazove negativne posledice u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari