Plenković: Pokušaj ulaska srpskih vojnika provokacija 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta. 

„Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i sa ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država to najoštrije osuđujemo“, rekao je Plenković, prenela je regionalna N1 televizija.

On je podsetio da je hrvatska policija jutros na graničnom prelazu Bajakovo sprečila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Hrvatske. „Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska da bi boravili na području Jasenovca“, dodao je hrvatski premijer.

„Ono što bi bilo normalno jeste da su srpske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su hteli da dođu u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije“, naglasio je premijer.

Plenković je istakao da Hrvatska očekuje da „država Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari