Plenković: Procesurianje ratnih zločina obaveza Srbije 1Foto: Twitter / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas, komentarišući subotnji protest u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina, da su zločini tema kontinuiranog dijaloga sa Srbijom, a njihovo procesuiranje je istovremeno i obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU.

Plenković je na Dugom otoku, gde je prisustvovao vojnoj vežbi „Velebit 18 – združena snaga“, podsetio da Hrvatska ima četiri specijalizovana suda i državna tužilaštva za ratne zločine, prenos zagrebački elktronski mediji.

Na pitanja novinara da li će, zbog protesta u Vukovaru, biti promena u odnosima sa Srbijom, Plenković je naglasio da je procesuiranje ratnih zločina tema i „kontinuirani deo dijaloga“ sa Srbijom.

Između ostalog, to je i deo politike koju Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore sa EU, naglasio je Plenković.

On je istakao da je tokom mandata njegove vlade osnovana radna grupa za istraživanje ratnih zločina i da su neki procesi „pripremljeni kvalitetno nakon istraga koje su trajale dugo“.

„Sada se one materijalizuju i na tom tragu će se nastaviti i dalje“, poručio je hrvatski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari