Pupovac o postizbornoj kombinatorici i stavu manjina 1foto (BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ)

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac govorio je o postizbornoj kombinatorici u Hrvatskoj na HRT-u.

Predstavnik srpske manjinske stranke komentarisao je navode o potencijalnim koalicijama, saradnji sa HDZ-om i o izjavama Domovinskog pokreta, kao i obeležavanju godišnjice proboja u logoru Jasenovac.

Imali smo sastanak svih izabranih zastupnika nacionalnih manjina i dogovor je da idemo jedinstveno, rekao je Milorad Pupovac (SDSS) komentirišući pregovore o sastavljanju nove vlade u emisiji „Nedeljom u dva“ na HRT-u, prenosi RTS.

„Idemo jedinstveno i zajedno u sve razgovore koje možemo očekivati i na koje nas se može pozvati. Drugo je da se držimo zajedno i da ne dopuštamo da nas se cijepa i uvjetuje tko je podoban, a tko nije“, saopštio je Pupovac.

Osam mandata pripada nacionalnim manjinama, a tri poslanička mesta odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

„Hrvatsku ne drma politička kriza“

Milorad Pupovac smatra da Hrvatsku ne drma politička kriza, niti išta što iziskuje revoluciju.

„Nije ni blizu tome. Da bi se govorilo o tome da je zemlja u dubokoj krizi, krizi morala, ekonomskoj, socijalnoj krizi – to nije tako. Ima razloga za nezadovoljstvo u različitim sektorima i sigurno da za to svi trebamo imati sluha“, odgovorio je Pupovac.

Komentarisao je izjave Andreja Plenkovića o manjinama i razgovorima s desničarskim Domovinskim pokretom (DP), koji traži da se vlada u Hrvatskoj formira bez mandata srpske manjine.

„Premijer u tehničkom mandatu ili vlada naravno obavlja sve ono što je po Ustavu i po zakonu dužnost i obaveza“, objašnjava predsednik SDSS-a.

Manjine otvorene za učestvovanje u vlasti

Pupovac kaže da je dobro prošao sastanak sa partnerima manjina kao i s onima s kojima već osam godina na jedan ili drugi način čine većinu u Hrvatskom saboru.

„Mi nismo jedini sugovornici. Kada bismo mi razgovarali, predstavnici manjina i HDZ-a – relativno lako bismo našli zajednički jezik, ali nismo sami u tome i ne možemo biti. Treba pričekati kako će ići drugi razgovori“, objašnjava postizbornu kombinatoriku.

Upitan je li saradnja s DP-om moguća, naglasio je da u SDSS-u imaju vrednosti od koje neće odustati.

„Imamo razumijevanje što bi bilo dobro za društvo, politiku i zemlju općenito te pripadnike nacionalnih manjina. Ne možete voditi antimanjinsku politiku i misliti da je to dobro za hrvatsku demokraciju“, objašnjava Pupovac.

Navodi da nije moguće diskreditovati mandate manjina i da je to nesvojstveno ozbiljnoj demokratiji.

„Kada pogledate što je SDSS dosad učinio za srpsku zajednicu i zemlju – nisam siguran da bi netko na stol mogao donijeti tu vrstu naslijeđa. Od mirne reintegracije, početka i završetka pregovora s EU-om, do smirivanja međuetničkih odnosa i obnove povjerenja“, istiće predsednik SDSS-a.

(Ne)moguća koalicija – 3P

Upitan je li moguća 3P koalicija – „Plenković (HDZ) – Penava (DP) – Pupovac (SDSS)“, odgovorio je da je to etiketa.

„To je već stvorena etiketa, a ne formula. Budući da je to etiketa, mi već imamo svoj 3P – SDSS, a i pripadnici drugih nacionalnih manjina“, objašnjava Milorad Pupovac.

Komentarisao je predizborni plakat koji je nakon intervencije uklonjen, a koji s jedne strane prikazuje „one za koje je Vukovar oslobođen“ – Vojislava Stanimirovića, Andreja Plenkovića i njega, a s druge strane „one za koje je Vukovar pao“, Pupovac kaže da to predstavlja antimanjinsku kampanju.

Upitan je li to nepremostiva prepreka, naveo je da je takvih slučajeva bilo i više.

„Mogao bih vam nabrojiti cijeli niz slučajeva, ništa manje teških nego što je ovaj. Ali to ćemo sada staviti po strani. U procesu smo pregovaranja i ne želim nijedan dio tog procesa otežati“, zaključuje Pupovac.

Zoran Milanović – predsednik ili premijer?

Milorad Pupovac je govorio i o komunikaciji s predsednikom Zoranom Milanovićem.

Predsednik Hrvatske nema mandat za skupljanje potpisa, kaže Pupovac.

„On nema mandat za to, bez obzira na to što smo čuli da je nekoga zvao. Kad me netko nazove, ja se javim i svi koji su me dosad zvali – ja sam se javio. Želim da sa svima imamo najbolji mogući politički odnos. To je interes političke kulture u Hrvatskoj“, kaže Pupovac.

Smatra da je Milanovićevo je da proveri ima li netko „76 ruku“, dodavši kako mu nije drago što se predsednik Hrvatske na taj način uključio u politiku.

„Institucija mora poštovati instituciju. Predsjednik Hrvatske nije privatna osoba, nego institucija i to obavezuje“, kaže srpski predstavnik.

Obeležavanje godišnjice proboja logora Jasenovac

Žrtvama ustaškog logora Jasenovac državni vrh Hrvatske je na 79. godišnjicu proboja logora, odao počast polaganjem cveta na spomenik Kameni cvet.

Milorad Pupovac kaže da su se prisetili svih žrtava tog simbola ustaškog zločina i genocida koji je počinjen u razdoblju od 1941. do 1945. godine nad Srbima, Romima, Jevrejima i ratnih zločina koji su počinjeni nad Hrvatima, Slovencima i Bošnjacima.

„Sve je proteklo dostojanstveno, kao što i treba. Neki kolege su bili nešto ranije, poput profesora Krausa i kolega iz SDP-a, ali većina nas je bila zajedno“, rekao je Pupovac.

Predsednik jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, koji nije bio deo službenog protokola obeležavanja 79. godišnjice sećanja na žrtve Jasenovca, istakao je da su dve godine dolazili u Jasenovac kako bi nešto dogovorili, no do dogovora nije došlo.

Pupovac se osvrnuo na izjave Ognjena Krausa da se ništa nije promenilo u sankcionisanju govora mržnje.

„Profesor Kraus i ja blisko surađujemo u tim stvarima zajedno s predsjednikom Saveza antifašističkih boraca Habulinom, predstavnikom Roma i predstavnikom talijanske zajednice Radinom pa i drugima. Razlikujemo se jedino u pristupu, ali ne i u osnovnim stajalištima. Postigli smo ono što je bilo realno da postignemo, a to je – izmjena prekršajnog zakona i podizanje razine sankcija do nivoa koji je ozbiljan i koji bi trebao prevenirati govor mržnje“, naglasio je Pupovac.

Rekao je da bi hteli više, ali i da je potrebno da se događaju stvari koje nisu samo sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari