Završen protest "1 od 5 miliona": Izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi 1Foto: Tviter/ Počelo je (Arhiva)

Protestna šetnja „1 od 5 miliona“, trideset prva po redu završena je večeras, ispred policijske uprave u ulici 29. novembra, porukom da izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi.

„Bojkotovaćemo ih kao i sve institucije koje ne slušaju svoje građane. Poručujemo vlastima da ne želimo da vas trpimo, ne možete da se igrate sa slobodnomislećim ljudima“, kazala je jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Završen protest "1 od 5 miliona": Izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi 2
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Miloš Injac rekao je da „neki postaju ministri finansija iako su odgovorni za rušenja, dok drugi za učešce u protestima bivaju kažnjavani zatvorom“.

„Kazne korumpirane pravde prema aktivistima samo će pojaačti našu borbu“, rekao je Injac obraćajući se okupljenima sa kamiona ispred zgrade uprave policije, koji je potom podigao srednji prst i upalio baklju.

Naredna protestna šetnja zakazana je za subotu, 13. jul.

Protestna šetnja zaustavila se večeras na kratko ispred zgrade RTS-a, a okupljeni su pozvali novinare te medijske kuće da se priključe protestu uz ocenu da „svojom ćutnjom postaju saučesnici ovog režima“.

„Od dve godine vlasti Ane Brnabić, kod vas se nije mogla čuti ni reč kritike na njenu vladu koju su obeležili samo laž, nasilje i korupcija“, kazao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

Završen protest "1 od 5 miliona": Izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi 3
Foto: Demokratska stranka/ Tviter

Sa zvučnika koji se nalazi na kamionu tom prilikom je pušten govor Ane Brnbić u kojem ona svoje kritičare naziva „lažnom elitom“..

Građanima koji su se večeras okupili ispred Terazijske česme obratili su se Tamara Milenković Kerković, profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu i članica predsedništva Dveri, Uroš Marković, odbornik opštine Stari grad i student Srđan Marković, jedan od organizatora protesta.

„Hvala najupornijima koji šetaju i na minus 20 i na plus 40. Hvala ljudima koji izlaze na ulice i koji ne zele da se pomire sa ovakvom vlašću, jer su svesni šta je građanska dužnost – da misle, da kritikuju i da preispitaju stvari u društvu“, kazao je Marković.

On se zahvalio i studentima i mladima koji već sedam meseci organizuju protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu.

Marković je na večerašnjem protestu naglasio da potpisnici Sporazuma sa narodom moraju da ga poštuju i naveo da je se zbog Sporazuma desio i bojkot parlamenta, a da je iz toga proistekao i izveštaj Evropske komisije.

„Mi smo ovde zato što ne želimo šargarepe i šagarepice koje nam vlast nudi. Svako ko se vrati u Skupštinu i bude sedeo sa Rističevićem, Martinovićem i Đukanovićem, biće isti kao oni i neće postovat svoj narod“ rekao je Marković.

Završen protest "1 od 5 miliona": Izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi 4
Foto: A. P.

Na kraju obraćanja je poručio da građani žele bojkot i slobodu u svim sferama slobodne izbore i slobodne institucije.

Građanima se obratila i profesorka Univerziteta u Nišu Tamara Jerković Mihajlović koja je istakla da dolazi iz grada u kome se aerodrom otima od naroda, iz grada koji više ne liči na sebe jer se beda širi kao zarazna bolest.

Uroš Marković koji je u toku protekle nedelje cenzurisan na Pinku i RTS-u kazao je da njegov komšiluk na Terazijama izlgleda kao divlje gradilište i da posle 400 dana i osam miliona evra, novca građana Trg republike nije završen, dok je posečeno 185 stabala i gradi se žičaru na mestu gde narušavao kulturno – istorijsko nasleđe.

Razlog protesta pred policijskom upravom je to što su, kako su ranije naveli organizatori, napadači na Borka Stefanovića na slobodi a čovek koji je izbo studenta Uroša Janjića saslušan i pušten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari