Protest "1 od 5 miliona": U rukama Vučića izvršna i zakonodavna vlast (VIDEO) 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom „Jedan od pet miliona“ počeo je na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a na početku skupa su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država, poručio je večeras bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Vučić je izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin, rekao je Ivošević obraćajući se učesnicima protesta okupljenim na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, obratio se građanima poručivši da se moraju boriti protiv uzurpacije vlasti i države od strane Aleksandra Vučića i njegove partije, ali i pozvao profesore i univerzitete da im u tome pomognu. 

– Univerziteti, a posebno Univerzitet u Beogradu, imaju najveću odgovornost da stanu uz građane jer se tu nalazi moć znanja kojem se moraju odupreti protiv svake vrste ugnjetavanja, pritisaka, kršenja zakona i podele vlasti. Građani i opozicione stranke moraju da stanu  zajedno kako bi isporučili osnovni zahtev ovih protesta, a to je ostavka Aleksandra Vučića, rekao je Čupić.

Okupljeni građani su ovo pozdravili gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „ostavka, ostavka“.

Čupić je naveo da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama jer su partije nosioci političkog života. 

Protest "1 od 5 miliona": U rukama Vučića izvršna i zakonodavna vlast (VIDEO) 2
Foto: A.Popović

Protestna šetnja krenula je od Trga Republike, Makedonskom ulicom pa Svetogorskom do zgrade RTS. 

Demonstranti su sada po prvi put, iako je ovo jedna od nekoliko uobičajenih ruta, zastali i ispred zgrade dnevnog lista Politika u Makednoskoj.

Oni su to učinili na poziv kooridnatorke protesta Jelene Anasonović koja je podsetila da je to najstariji list u državi, a da je aktuelna vlast i njega uspela da uništi.

Posle glasnog zviždanja pred Politikom protestna šetnja nastavila se ka javnom medijskom servisu.

Učesnici protesta potpuno su večeras prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi.

Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše „Počelo je“ i „Cenzurisano“, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantomki vrata simbolično isprskali „sredstvima protiv štetočina“, kako piše na bocama koje nose na leđima.

Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su „javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića“.

Demonstranti su prethodno na vrata zgrade lista Politika zalepili natpise „Cenzurisano“ i „Jedan od pet miliona“, a nakon performansa ispred RTS-a protestna šetnja nastavljena je ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

Pred zgradom Vlade upaljeno je desetak baklji uz poruku da se plamen slobode širi nezaustavljivo i poziv na novo okupljanje u subotu.

Učesnicima protesta podeljen je letak koji simbolično pokazuje da se Aleksandar Vučić pojavljuje kao kandidat na svim izbornim listama od mesne zajednice do predsednika države.

Od 20 imena na listi, sva nose ime Aleksandra Vučića, a na letku piše „Glasački listić za izbor predsednika, premijera, imperatora i faraona uz obavezu da se slika i pošalje lokalnom SNS koordinatoru“.

Letak je zalepljen na ulazu u Vladu, a oko većeg dela zgrade oblepljena je traka sa natpisom „Jedan od pet miliona“.

Sledeći protest zakazan je za subotu, 2. februar u 18 časova.

Protest je i ove subote prošao mirno, bez vidljivog prisustva policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari