Počinje nedelja dijaloga 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Kraj ove nedelje biće obeležen razgovorima o unapređenju izbornih uslova na oba koloseka, i dijalog koji opozicija vodi sa vlašću uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta i dijalog koji sa vlašću vodi deo opozicije koji ne želi prisustvo stranaca.

Dok će razgovori sa evroparlamentarcima (Vladimirom Bilčikom, Tanjom Fajon, Knutom Flekenštajnom i Edvardom Kukanom) u petak, 9, i subotu, 10. jula, tek ući u ozbiljniju fazu na jesen, dijalog bez stranaca je već prilično odmakao budući da se učesnici sastaju svake nedelje u Skupštini Srbije od kraja aprila.

U ovim razovorima osim predstavnika vladajućih partija učestvuju Dveri, DSS, DJB, Zavetnici, SRS, Zdrava Srbija. Zbog učešća u ovom dijalogu Dverima se zamera  prevelika konstruktivnost i podilaženje vlasti.

Pre dve nedelje su učesnici ovog dijaloga razgovarali sa urednicima informativnih programa RTS i RTV, od kojih su očekivali da do kraja juna dobiju predloge kako da se poveća prisutnost opozicije na RTS i RTV u informativnim emisijama od jutra do večeri, pogotovo u dnevnicima. Odgovor iz javnih servisa ipak još nije došao.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, očekuje se da Radna grupa ovog međustranačkog dijaloga ove nedelje dobije te odgovore, nakon čega bi trebalo da se učesnici sastanaka sretnu i razmotre stavove koje su zauzeli urednici informativnih programa RTS i RTV.

Osim toga, ove nedelje, verovatno u četvrtak, na razgovore bez stranaca, pozvani su i predstavnici stranaka manjina koje su prešle cenzus, radi razgovora o načinima za sprečavanje zloupotrebe pripadnosti nacionalnim manjinama prilikom formiranja liste, prikupljanja potpisa i učešća na izborima.

Učesnici ovog dijaloga trebalo bi da razmene i mišljenje sa urednicima četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom (Pink, Hepi, B92, Prva) i urednicima dva dnevna lista, „Politika“ i „Večernje novosti“, kako je predložio lider Dveri Boško Obradović.

Predsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Žika Gojković za Danas uoči ovih razgovora kaže da je stekao utisak da postoji volja da se stvari na javnim servisima promene nabolje, kada je reč o prisutnosti opozicije. On očekuje da će i POKS dobiti priliku da se pojavi na RTS, „bar kao i neke partije koje imaju manje procenata od POKS“.

Kada je reč o dijalogu u kojem posreduju sadašnji i bivši poslanici Evropskog parlamenta, u petak i subotu će se učesnici ovog dijaloga (grupa proevropskih partija SSP-DS-PSG-PZP-ZZS-NDBG, zatim SDS, Nova stranka, „Jedan od pet miliona, kao i Narodna stranka i Dveri) posle onlajn sastanaka u maju, sresti i uživo u Skupštini Srbije ili u Palati Srbije, budući da su evroposlanici dobili dozvolu za putovanja.

Očekuje se da rad će javnih servisa i medija sa nacionalnom frekvencijom kao i rad REM biti među najvažnijim temama u razgovoru. Nastavak ovog međustranačkog dijaloga se očekuje tek u septembru (17-18), posle letnje pauze u EU, sa ciljem da se dijalog okonča do kraja septembra.

Lagani tempo ovih razgovora, koji nameću poslanici EP, u delu opozicije, prema našim nezvaničnim saznanjima, budi podrozrenje da neće biti vremena za ozbiljnu debatu i pritisak na vlast da ispuni zahteve opozicije.

Uoči dolaska u Beograd bivši poslanik EP Knut Flekenštajn je za portal European Western Balkans bio optimističan u pogledu rezultata dijaloga. Na pitanje da li veruje u postizanje kompromisa između vlasti i opozicije, Flekenštajn je rekao da se nada da je to moguće.

Pavla Grbovića, predsednika PSG, pitali smo da li je moguć kompromis oko izbornih zahteva opozicije i oko čega.

– Moguć je kompromis oko modaliteta poboljšanja izbornih uslova i po tom pitanju je dobro što je opozicija ponudila više mogućih rešenja. Takav pristup pokazuje da smo konstruktivni i da nam je stalo do dogovora i do toga da građani mogu slobodno da glasaju za koga oni misle da je najbolji. Ono što ne smemo da dozvolimo jeste da se predstojeći dijalog pretvori u beskrajnu raspravu o tome da li problem uopšte postoji, jer to nije dilema već opšte poznata činjenica o kojoj se ne raspravlja – zaključio je Grbović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari