Počinju onlajn konsultacije evroparlamentaraca sa predstavnicima parlamentarnih stranaka 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Poslanici Evopskog parlamenta i Srpske napredne stranke SNS započeli su konsultativni sastanak, u pripremnoj fazi medjustranačkog dijaloga.

Sastanak se održava on lajn, a SNS predstavljaju šef odborničke grupe Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Medjustranački dijalog održava se pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, uz posredovanje evroposlanika.

Evroparlamentarci će, kako je najavljeno, nakon razgovora sa poslanicima Srpske napredne stranke (SNS), sat vremena kasnije, u 13.00, imati sastanak sa poslanicima Socijalističke partije Srbije (SPS), najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Dačić je rekao i da će početi da zakazuje razgovore sa strankama koje ne žele posredovanje stranaca, odnosno predstavnika Evropskog parlamenta, kao što su Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dosta je bilo (DJB), Srpski patrotski savez (SPAS), Demokratska stranke Srbije (DSS)…

Evroparlamentarci će, po dogovoru, nakon završetka sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka na vlasti i iz opozicije Dačića obavestiti kako su protekli.

Šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji izjavio je ranije da je međupartijski dijalog „jedan od ključnih prioriteta“ na putu Srbije ka članstvu u EU.

Opozicione stranke nisu dosad uspele da se usaglase o jedinstvenom delovanju u pregovorima oko izbornih uslova.

Dijalog vlasti i opozicije održan je i prošle godine pred parlamentarne izbore na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Tada je dogovoreno da bude naastavljen nakon održavanja izbora koji je deo opozicije bojkotovao.

Dačić: Hendikep što se sve odvija onlajn

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da evropski posrednici u međustranačkom dijalogu danas imaju pripremne razgovore sa listom „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, čija je okosnica Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS), a da će od 22. aprila razgovarati sa vanparlamentarnim strankama.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će 7. maja razgovarati sa evropskim predstavnicima kako bi ga informisali o čemu se razgovaralo.

Istakao je da je na početku on tražio da dijalog počne odmah, ali da su evropski posrednici tražili da u aprilu i maju bude pripremna faza.

Kako je rekao, on će u Skupštinu pozvati i one stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu kojim posreduju stranci.

Dačić je dodao da je na Skupštini da bude pokrovitelj međustranačkog dijaloga, da se on vodi u dobroj veri i da se dođe do rešenja.

On je rekao da misli da je hendikep što se sve odvija onlajn, ali da ne može da se meša u procedure, kao i da je bitno da učesnici u međustranačkom dijalogu imaju dobru volju i da daju predloge koji su održivi, da budu prihvatljivi za sve i da ne traže „alibi za neke svoje nedostatke“ u smislu broja glasova, niti da postoje očekivanja da će Evropski parlament nekoga naterati da prihvate neke uslove.

Dačić je istakao da nije dobio nikakve platforme od stranaka poput Stranke slobode i pravde ili Narodne stranke, ali da je otvoren za sve predloge.

U Skupštini su u 12 sati počeli onlajn razgoroviri evropskih parlamentaraca sa predstavnicima SNS, a za 13.00 planiran je razgovor sa poslanicima SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari