Razmirice predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsedavajućeg predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića neće doprineti unapređenju odnosa u regionu, što predstavlja zaokret u odnosu na procese započete u protekle četiri godine tokom predsedničkog mandata Borisa Tadića, smatraju sagovornici Danasa.

Prema njihovom mišljenju, susedi Srbije „pažljivo prate retoriku i poteze zvaničnika iz Beograda“ još od Nikolićeve pobede na predsedničkim izborima, jer žele da uvide kakvi će biti osnovni pravci spoljne politike novih vlasti, naročito kada je reč o regionu.

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, ocenjuje za Danas da izjava srpskog predsednika da „Bosna polako nestaje pred našim očima“ nije bila nikome potrebna“.

„Nikolić akumulira izjave koje izazivaju reakcije naših suseda. Njegove reči o Srebrenici doživljavane su u regionu kao početni gaf, a ono što je kazao o Vukovaru poslužilo je predsedniku Hrvatske Ivu Josipoviću da odloži susret s njim. Takođe, Nikolić je ponovio izjavu o Srebrenici uoči dolaska komesara EU za proširenje Štefana Filea, što nije bilo po volji vlastima u Sarajevu“, ukazuje naš sagovornik.

Popov ističe da je Predsedništvo Srbije posle komentara Izetbegovića da „Nikolić svojom izjavom grubo nasrće na BiH i vređa njene građane“, pokušalo da razjasni situaciju, „ali nije dobro kada se izjave moraju naknadno pojašnjavati“.

„Nikolićev kabinet je saopštio da su njegove reči odraz zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH. Stiče se, međutim, utisak da srpski zvaničnici u poslednje vreme često daju naknadna tumačenja svojih izjava“, ocenjuje Aleksandar Popov.

Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, ocenjuje za Danas da se „može reći da su u pravu i Nikolić i Izetbegović“.

„Izjava Tomislava Nikolića je činjenično tačna ukoliko predstavlja odraz njegove zabrinutosti, jer BiH svakog dana sve manje liči na funkcionalnu državu, što znači da je reakcija Izetbegovića pogrešna. Ipak, ukoliko Nikolić odbija da vidi da je za nefunkcionalnost BiH u prvom redu odgovoran predsednik RS Milorad Dodik, onda i predsednik Srbije predstavlja samo kontinuitet dvolične politike Beograda prema BiH. Ta dvoličnost se ogleda u deklarativnom podržavanju i priznanju suvereniteta i integriteta BiH dok se istovremeno pruža logistička, ekonomska i politička podrška Dodiku i njegovom brutalnom projektu rušenja BiH“, smatra Pećanin.

U Predsedništvu Srbije za Danas kažu da „nema nikakvih spornih detalja“ i da je Nikolić „bio voljan da ode i na trilateralni susret Srbije, BiH i Turske koji je organizovao turski lider Abdulah Gul, ali da zbog brojnih obaveza i putovanja nije mogao da se odazove tom pozivu“.

„Nikolić je objasnio Gulu razloge svog nedolaska i spreman je da učestvuje u eventualnim budućim trilateralnim sastancima. Predsednik i Vlada Srbije su duboko posvećeni unapređenju regionalne saradnje, ne samo zato što to od njih traži EU, već prvenstveno jer je saradnja u interesu građana regiona“, rekli su nam saradnici srpskog predsednika.

Nikolić je tokom jučerašnjih razgovora sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem ocenio da „pojedini političari u regionu misle da sebe mogu učiniti bitnijim u očima Zapada tako što će, izvlačenjem iz konteksta njegovih reči i grubim falsifikatima, pokušati da stvore lošu sliku o politici koju Srbija vodi“. „Najnoviji primer je Bakir Izetbegović. Srbija je učinila mnogo na uspostavljanju stabilnosti u ovom delu Evrope i njena politika po tom pitanju se neće menjati“, poručio je predsednik Nikolić.

Spremna i Jahjaga

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga spremna je da se susretne s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tokom samita predsednika zemalja regiona u Budvi. Arber Vlahiu, portparol predsednice Kosova, izjavio je za prištinski list Koha ditore da je Jahjaga spremna da se „bilo kada, bilo gde sretne s bilo kim kako bi predstavljala interese naroda i države Kosovo“. U Nikolićevom kabineti nisu želeli da komentarišu Jahjaginu izjavu.

Nastaviti trend

Aleksandar Popov ukazuje za Danas da je „veoma značajno nastaviti trend započet 2010, prvim susretom Tadića i Josipovića“. „Mi u Igmanskoj inicijativi želimo da na našem narednom sastanku okupimo predsednike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. U tom kontekstu, odložili smo naše okupljanje planirano za novembar“, objašnjava Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari