Stranka Zajedno za Šumadiju i nevladina organizacija Šumadijska regija podržavaju najavu Vlade da će predložiti izmene Zakona o regionalnom razvoju, koje se odnose na smanjenje broja statističkih regiona sa sedam na pet, kao i na promenu njihovih granica.

 Prema najnovijem predlogu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koji će tokom ovog meseca biti dostavljen Vladi, Srbija treba da ima pet statističkih regiona, pri čemu bi centralna Srbija, umesto na četiri (istočni, zapadni, južni i centralni) bila podeljena na dva regiona – južna i istočna Srbija i Šumadija i zapadna Srbija.

Saša Milenić, potpredsednik Zajedno za Šumadiju, ističe da najavljeno smanjenje broja statističkih regiona i promena njihovih granica, kojima se, na primer, omogućava da Levač ostane u okviru svog šumadijskog okruženja, predstavlja uspeh „zajedničara“, koji su među prvima pokrenuli inicijativu na koju je Ministarstvo na kraju pozitivno odgovorilo.

Čelnici Zajedno za Šumadiju, predvođeni predsednikom stranke i kragujevačkim gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem, skretali su pažnju da su pojedini delovi Srbije, usled dugogodišnjeg demografskog pražnjenja, gotovo opusteli, kao i da unutrašnjost zemlje nema dovoljno stanovnika i ostalih potencijala za podelu na četiri regiona prema standardima EU koji, između ostalog, predviđaju i da jedan region mora da ima između 800.000 i tri miliona stanovnika.

Reagujući na poslednje ocene dela stručne javnosti, mahom beogradske i vojvođanske, da ni podela Srbije na pet regiona nije najbolje rešenje, pošto se i na taj način, navodno, neprirodno spajaju krajevi koji nemaju mnogo toga zajedničkog, šumadijski regionalisti smatraju da su primedbe te vrste odraz nedovoljnog poznavanja situacije u centralnoj, odnosno Srbiji južno od Save i Dunava. S tim u vezi navode da Kragujevcu koji je, pored Niša, najveći administrativni, privredni, obrazovni, zdravstveni i pravosudni centar u unutrašnjosti države, poodavno već gravitira oko dva miliona žitelja Šumadije i Pomoravlja, Raškog okruga, zapadne Srbije, pa i severa Kosova. Otuda, poručuju „zajedničari“ i predstavnici Šumadijske regije, budući region Šumadija i zapadna Srbija nikako ne može da bude neprirodno zaokružena regionalna celina.

„Zajedničari“ i „regionalisti“ i dalje upozoravaju da statistički regioni ipak ne predstavljaju decentralizaciju države u političkom smislu za koju se oni zalažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari