Poglavlje 31 "u fioci" Berlina 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Niko ne pominje mogućnost otvaranja Poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, u pregovorima Srbije o članstvu u EU i postoji mogućnost da navedeno poglavlje bude otvoreno tek pri kraju pregovora o pridruživanju Srbije Uniji, saznaje Danas nezvanično od diplomatskih izvora u Berlinu.

Prema rečima naših sagovornika sa nemačke političke scene, „takvo pitanje (otvaranja Poglavlja 31) nije na dnevnom redu“, čime je indirektno potvrđeno nedavno saznanje portala European Western Balkans da se Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 nalazi u fioci „nekog moćnog ministarstva spoljnih poslova jedne od država članica EU“, a ne Litvanije, uprkos široko rasprostranjenom gledištu da Litvanci „koče“ otvaranje Poglavlja 31.

S druge strane, jasno je da Litvanija ima ozbiljne primedbe na račun usklađivanja spoljne i bezbednosne politike Srbije sa Evropskom unijom. U Ministarstvu spoljnih poslova Litvanije za Danas ističu da „Litvanija čvrsto zastupa politiku proširenja EU, utemeljenu na jasnim kriterijumima i zaslugama“.

„EU će ostati otvorena za sve države koje pokažu nedvosmislenu evropsku orijentaciju u političkom smislu i koje sprovode nužne reforme. Pridruživanje Evropskoj uniji je strateški izbor država koje teže članstvu. To zahteva doslednost i postepeno usklađivanje spoljne politike sa EU. Što se tiče Poglavlja 31, priklanjanje zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU demonstrira vrednosti i principe spoljne politike države kandidata. Litvanija i druge države članice su zabrinute zbog smanjenog stepena usklađivanja Srbije sa zajedničkim pozicijama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike – trenutno je stepen usklađivanja 49 odsto“, navode u litvanskom MSP za naš list.

Kao jedan od razloga za zabrinutost, sagovornici Danasa u Viljnusu ukazuju da „Srbija ostaje država kandidat za članstvo u EU koja nije uskladila svoju poziciju sa dugotrajnim stavom EU o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

„Litvanski zvaničnici su izrazili svoje bojazni u više navrata tokom sastanaka sa srpskim liderima. Sve države članice EU saglasne su da postoji opadajući trend u usklađivanju sa spoljnim i bezbednosnim gledištima EU – to je jasno navedeno u Zaključcima Saveta EU za spoljne poslove u junu. Litvanija i neke druge države članice EU su, takođe, zabrinute zbog učešća Srbije u godišnjim vojnim vežbama sa Rusijom u blizini granica EU i NATO. Litvanija će nastaviti da pažljivo prati stavove srpske spoljne politike i na osnovu toga će reagovati“, napominju u Litvanskom ministarstvu spoljnih poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova Estonije, države koja je takođe u bliskoj prošlosti izražavala nezadovoljstvo zbog činjenice da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, za Danas povodom (ne)otvaranja Poglavlja 31 kažu: „Estonija podržava proširenje EU, utemeljeno na principima striktnih, ali fer pravila, kao i na osnovu sopstvenih zasluga država kandidata“.

„Vladavina prava, osnovna prava i usklađivanje sa zajedničkim spoljnopolitičkim i bezbednosnim gledištima EU, ostaju veoma važni. Odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja donosi se na osnovu konsenzusa svih država članica EU“, ukazuju u Talinu za naš list.

Dačić: EU čeka sporazum s Prištinom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, pak, za TV N1 izjavio povodom Poglavlja 31 da „EU čeka sporazum sa Prištinom, ne krije ništa u fioci“. „Nije tačno da stoji u fioci jedne članice, već se zapravo razmišlja i razmatra kada je najbolje da se to poglavlje uopšte otvori. Logično je da mi ne možemo da povećavamo procenat usaglašenosti spoljne politike dok nemamo napredak u dijalogu Beograda i Prištine“, tvrdi Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari