Pokazivanje ljudskog ili pravog lica vlasti 1Foto: N1

Na političkoj sceni Srbije oprečna su reagovanja povodom snimka starog TV gostovanja Marka Đurića na kome se on smeje.

Naime, pojedini politički izvori Danasa procenjuju da je „slatkim smejanjem“ naprednjaci pokazuju svoje ljudsko lice i da ruganje tome na društvenim mrežama predstavlja bumerang efekat. Međutim, drugi smatraju da je ovo još jedan u nizu događaja vezanih za Marka Đurića koji su marketinški potpuni autogol – poput njegove objave o uspešnom trčanju pravog maratona u Briselu i slikanja u šorcu i majici dok trenira.

Mediji bliski vlasti objavili su da je pravi hit na društvenim mrežama postala reakcija Marka Đurića u emisiji „Slobodno srpski“ tokom koje „i on i voditelj ne mogu da zaustave smeh“. Povod je bila prvo konstatacija Đurića da će u Kosovskoj Mitrovici ove godine biti 100 beba više. Usledilo je pitanje novinara „Odakle vi to znate?“ i odgovor Đurića – „Pa bio sam tamo“. Bio je upitan potom i „zna li Srbija u kojem smeru ide kad je u pitanju Kosovo?“.

Neko iza kamera u studiju je pre tog pitanja nešto uradio (verovatno se kikotao na odgovor o bebama) što je izazvalo opšti smeh i Đurića i voditelja, prenose mediji bliski vlasti. Sam Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, napisao je na Tviteru: „Onog trenutka kada zaboravimo da se smejemo i šalimo na svoj račun, naši životi neće biti vredni življenja. Nadam se da opozicionari smrknutih lica ne nameravaju da nam dekretom zabrane dobro raspoloženje. Bebe nam vraćaju osmeh na lica, želim da Srbija ima sve više razloga za osmeh. Drago mi je da je danas postao viralan ovaj neemitovani deo intervjua sniman u Čaglavici u ponoć na Vidovdan 2015. koji smo mi postavili na mreže, pa da i ja ovde dam doprinos. Ni posle tri godine nije mi manje smešan ovaj lapsus. Samo da nas bude više. Pozdrav hejterima.“

Za opozicioni Savez za Srbiju međutim „snimak Marka Đurića koji manipuliše podacima i ismeva se temi rađanja dece na Kosmetu i pitanju o rešavanju problema Kosmeta pokazuje odnos ove vlasti prema dve najvažnije nacionalne teme trenutno“. „Svi već znamo da predstavnici aktuelne vlasti ne prezaju od lažiranja podataka, ali Marko Đurić je u tome toliko preterao da je dopustio sebi da predvidi da će se u Kosovskoj Mitrovici roditi 100 beba više nego prošle godine. Njegov smeh koji je usledio nakon te izjave i nakon pitanja kako će se rešiti problem Kosmeta je smeh u lice i poniženje za sve žene sa Kosmeta koje se odluče na to da budu majke, ali i smeh u lice i poniženje za sve građane Srbije koji pitanje nataliteta i pitanje Kosmeta doživljavaju vrlo ozbiljno. Dodatno osuđujemo i činjenicu da se ovaj snimak konstantno briše sa interneta, što pokazuje stepen cenzure kojem smo izloženi. Jasno je da ga brišu jer građani ne smeju da vide kako ih zapravo vlast tretira, odnosno kako im se izruguje u lice“, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari