Pokrajinska vlada biće izabrana do kraja oktobra 1Ištvan Pastor Foto: Beta/Dragan Gogić

Naredna sednica Skupštine AP Vojvodine biće održana u drugoj polovini oktobra meseca i na njenom dnevnom redu naći će se izbor mandatara, potpredsednika i članova Pokrajinske vlade, naveo je predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor u pisanom odgovoru na pitanje Danasa da li će u oktobru i kada biti održana sednica Skupštine APV i kada će biti birana Pokrajinska vlada.

Pastor je podsetio da je članom 40. stav 4. Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine propisano je da je rok za izbor Pokrajinske vlade 90 dana od dana konstituisanja Skupštine AP Vojvodine.

Prva sednica Devetog saziva Skupštine AP Vojvodine je održana 31. jula 2020. godine i dodao da će u predviđenom roku biti ispunjena ta obaveza.

Kada će to biti, dakle, još se ne zna. Čeka se, naime, po rečima predstavnika SNS, izbor republičke vlade, koju će ponovo predvoditi Ana Bsrnabić.

Pastor je naveo i da u skladu sa Statutom APV i skupštinskim poslovnikom,  predsednik Skupštine APV Vojvodine predlaže kandidata za predsednika Pokrajinske vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika poslaničkih grupa.

Kandidat za predsednika Pokrajinske vlade predlaže kandidate za jednog ili više potpredsednika i za članove Pokrajinske vlade. Po svoj prilici to bi ponovo trebalo da bude dosadašnji pokrajinski premijer Igor Mirović.

U odgovoru Pastora, međutim, se ne navodi kada će biti obavljene konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa.  Prema skupštinskom poslovniku, poslanici bi trebalo da poziv i materijale za sednicu dobiju najmanje 10 dana pre njenog održavanja.

U novom sazivu Skupštine APV koalicija oko SNS ima 76 poslanika, koalicija SPS i JS -13, SVM – 11, koalicija Vojvođanski front – 6, liste „Metla“ ( DSS) i „Za kraljevinu Srbiju– za srpsko Vojvodstvo“ po 5, a SRS 4 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari