Pokret "1 od 5 miliona" izabrao tročlano kopredsedništvo: Srbiji potrebna decentralizacija politike 1Foto: 1 od 5 miliona

Pokret „1od5 miliona“ izabrao je danas na Skupštini tročlano kopredsedništvo, a usvojene su i izmene Statuta i Proglas, u kome poručuju da je „Srbija talac političkih kartela, a ne zemlja slobodnih ljudi“ i da joj je potrebna decentralizacija politike.

Na Skupštini Pokreta najavljeno je i osnivanje Zelenog fronta Pokreta kao i izrada Platforme za kontrolu izbora.

Kopredsednik Pokreta 1od 5 miliona Martin Bežinarević istakao je da to udruženje građana ne veruje u „iskvareni liderski koncept“ i da je to razlog zašto je izabrano troje kopredsednika.

U Proglasu je navedeno da je Srbija „talac političkih kartela, a ne zemlja slobodnih ljudi, talac nekolicine onih koji se decenijama smenjuju u foteljama i svi su maltene jedni te isti, a sistem ostaje takav kakvim su ga napravili – koruptivan i pokvaren, a ne menja se već 30 godina zato što im takav odgovara“.

Bežinarević je citirao Proglas, ocenjujući da se „Srbija vodi kao plen, a ne kao država“, čiji „plan komadanja prave pred svake izbore“.

„Srbiji je potrebna decentralizacija politike, a ne da se svi konci vuku iz Beograda, a da svi lideri glume Mesije“, rekao je Bežinarević i naglasio kako je potrebno da se svako pita – „i Milan iz Majdanpeka, i Nikola iz Novog Sada ili Mladen iz Kragujevca ili Kruševca“.

„Nećemo dozvoliti još jednom Vučiću da dođe na vlast“, poručio je Bežinarević u pauzi zasedanja Skupštine Pokreta u beogradskom Dorćol Placu.

Kopredsednica Pokreta Sofija Nedeljković najavila je formiranje Zelenog fronta „1od 5 miliona“, koji neće biti, kako je rekla, samo savetodavno telo kao u drugim organizacijama, već „front pune borbene snage“.

„Taj front će se boriti za ono što je trenutno najugroženije u Srbiji, a to je život. Ovo više nije samo politička borba za promenu sistema, ovo je doslovno borba za goli život“, rekla je Nedeljković i pozvala građane da im se pridruže ili ih pozovu da se pridruže njihovim inicijativama jer „samo zajedno možemo da se izborimo protiv ovog kriminala koji nam trenutno vodi državu i da sačuvamo životnu sredinu“.

Kopredsednik Pokreta Moma Kovačević najavio je nastavak rada na digitalnim inovacijama i rešenjima u političkoj borbi, i rekao da je, osism već postojeće aplikacije ferislobodniizbori.rs, u toku rad na još tri platforme – za kontrolu izbora, za kontrolu javnih budžeta i prijavu komunalnih problema.

„Kada je reč o kontroli izbora, na toj platformi okupićemo sve pokrete, stranke i organizacije koji žele da ‘stoje na braniku otadžbine’ i zaštite izbore od krađe, nevezano za to da li se neko slaže sa nečijom politikom ili ne“, rekao je Kovačević i naglasio da poenta kontrole ne treba da bude „kukanje“ da li je neko pokrao izbore ili ne već da krađu izbora treba sprečiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari