POKS predao inicijativu da se trg ili ulica u Kragujevcu nazove po Živomiru Kovanoviću 1Foto: POKS (Arhiva)

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) predao je danas Skupštini grada Kragujevca inicijativu da se „trg ili ulica u tom gradu nazovu po Živomiru Živi Kovanoviću, dečaku kojeg su komunisti streljali 1945. godine“.

Kako se navodi u saopštenju POKS-a Živomir Kovanović (16) je bio „jedan od učenika kragujevačke gimnazije koga su komunističke vlasti streljale da bi prisvojili imovinu njegove porodice“ i dodaju da „nisu samo nacisti streljali kragujevačke đake već i komunisti“.

„Živina porodica je tokom rata spasavala Jevreje i dobila najviše odlikovanje Izraela, a komunisti su ga osudili za navodnu izdaju i odmah streljali. Živa je hitno streljan iako je njegova majka dobila pomilovanje dok Živina žalba na presudu o streljanju nije ni razmatrana“, rekao je zamenik predsednika POKS-a Mirko Čikiriz i dodao da je to „samo jedan od slučajeva koji pokazuju da surova vlast posle Drugog svetskog rata nije imala mislosti da bi zastrašila narod“.

Čikiriz je rekao da su „prethodno, tokom rata, Kovanovići u kući skrivali nekoliko Jevrejki od nacista i da je Živomir Kovanović sudski rahabilitovan“.

On je dodao da „Kragujevac treba da oda poštu i sačuva sećanje na tu žrtvu dodelom naziva trga ili ulice po Živomiru Živi Kovanoviću, žrtvi totalitarnog režima“ i rekao da su „komunisti, bez suđenja, streljali i rođenog brata Žarka Kovanovića“.

POKS je naveo da je „cela porodica Živomira Kovanovića sudski rahabilitovana od srpskih sudova, a da je od Izraela dobila odlikovanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari