Polemika SRS i Zorane Mihajlović 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

U Skupštini Srbije danas je, tokom rasprave o setu zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, došlo do polemike poslanika Srpske radikalne stranke i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović zbog toga što nije reagovala kada je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao da je Kosovo suverena država.

Poslanik SRS Nemanja Šarović naveo je da je Mihajlović „ćutala kao zalivena“ kada je „Skot na najgori mogući način uvredio i ponizio ne samo Vladu Srbije, nego i sve njene građane, time što je rekao da Kosovo i Metohija nije takozvana, već suverena država“.

Ćutala je iako se obavezala da će braniti Ustav Srbije, da će učiniti sve da ga sačuva i to u svakom trenutku i svakoj prilici, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, rekao je Šarović. On je rekao da je njega sramota što je ona potpredsednica Vlade Srbije i ministarka i da bi trebalo da podnese ostavku. Šarović je pitao zašto Vlada nije Skota proglasila personom non grata i zašto ga nije proterala iz Srbije.

Ministarka Mihajlović je rekla da to što je radikali vređaju neće dovesti do toga da oni imaju veće poverenje građana, niti će im to omogućiti da pređu cenzus na izborima. Ispod časti mi je da razgovaram o časti sa vama radikalima, rekla je ona. Mihajlović je rekla da ne bi volela da radikali ikada brane Kosovo.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da su Skotovu izjavu osudili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri i sama ministarka Mihajlović. On je rekao da se Kosovo ne brani iz Starog grada, ni sa Vračara, nego tako što se ode na Kosovo i pomogne tim ljudima tako što se sa njima razgovara.

Poslanica SRS Nataša Jovanović dobacivala je Martinoviću iz skupštinske klupe „lopove“, „izdajniče“, zbog čega joj je izrečena opomena. Opomena joj je kasnije povučena na predlog Martinovića da bi se okončala „mučna situacija u Skupštini koja je neprimerena“.

Poslanik SRS Milorad Mirčić rekao je da „vladajuća koalicija pred kamerama pokazuje brigu za Zoranu Mihajlović“, a da joj u hodniku govore „gore nego radikali“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari