Policija i ograda ispred Skupštine ostaju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nikome nećemo ostati dužni po pitanju naših prava i posle 3. juna kada nam ističe poslanički mandat.

Taj dan je još daleko da bi razmišljali kako ćemo se ponašati i kako će se vlast odnositi prema nama, ali iskoristićemo sve što nam je na raspolaganju, kaže za Danas Ivan Kostić, poslanik Dveri koji sa liderom te partije Boškom Obradovićem štrajkuje glađu ispred Skupštine Srbije.

Obradoviću i Kostiću za 15 dana, odnosno 3. juna, ističe četvorogodišnji poslanički mandat pa se postavlja pitanje kako će se posle toga vlast i policija odnositi prema njima, ukoliko oni do tada nastave sa štrajkom. Njih dvojica sada koriste poslanički klub da tamo prenoće i sakupe snagu za novi dan, a oko njih je ograda i prisutno je obezbeđenje.

Kostić kaže da su do sada skupštinsko obezbeđenje i ostali zaposleni u Skupštini bili korektni prema njima. Očekuje da će i posle 3. juna policija i ograda ostati kod Skupštine.

– Nisam siguran šta će se desiti, ali mislim da će policija i ograda ostati. Ogradu su postavili kada su organizovali kontramiting 11. maja, a ostavili su je da se ljudi ne bi okupljali i pružali nam podršku. To je sramotno – kaže Kostić.

Na pitanje gde će spavati posle 3. juna on kaže da ne zna i da je rano o tome sada razmišljati.

Sofija Mandić, članica Centra za pravosudna istraživanja, za Danas ukazuje na to da poslanik kome je prestao mandat zadržava neka prava, poput pristupa arhivi i biblioteci Skupštine, Klubu poslanika.

– Ova prava poslanika kome je prestao mandat su predviđena Zakonom o Narodnoj skupštini. U tom smislu, Obradović bi, nakon izdavanja posebne legitimacije, koju po zakonu mora dobiti, imao pristup nekim od prostorija Narodne skupštine. Teško je proceniti kako bi policija reagovala na njegov boravak na stepeništu Skupštine ili u njenim prostorijama, jer se policija nažalost već dugo u postupanju ne služi pravilima, već političkom procenom o potrebi da koristi silu. Primera radi, ukoliko Obradović pokuša da pristupi Klubu poslanika ili biblioteci, nije nezamisliva slika u kojoj mu se ovo pravo negira ili situacija u kojoj on biva izbačen iz ovih prostorija – objašnjava Mandić.

Doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović ne očekuje reakciju policije jer bi to izazvalo kontraefekat.

– Ukoliko izdrže do 3. juna, to će biti izuzetno velika stvar i mislim da vlasti sigurno neće biti u interesu da pošalje policiju na opoziciju. Posebno ne jer će Srbija tada praktično ući u vanustavno stanje i svima će isteći mandat, pa praktično ni ta tehnička vlada neće imati nikakav legitimitet. Pred izbore i u takvim okolnostima, bilo kakva reakcija policije bi izazvala samo kontraefekte. Mislim da vlast ne sme da dozvoli da se Bošku i Kostiću nešto zdravstveno desi i da je vrlo moguće da će u narednih nekoliko dana preko RTS-a „zatvoriti“ taj štrajk. A mere policije i slično ne verujem da mogu se dese – zaključuje Stojanović.

Odredbe Zakona

Članom 46 Zakona o Narodnoj skupštini predviđeno je da poslanik kome je prestao mandat ima pravo na pristup arhivi i dokumentima o radu Narodne skupštine kojima je imao pristup i dok je bio narodni poslanik, ima pravo da prisustvuje državnim svečanostima u Skupštini, u skladu sa protokolom, kao i pravo pristupa biblioteci Skupštine i Klubu poslanika. Za taj pristup izdaje mu se trajna legitimacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari