Politički (ne)zreo potez 1Foto: Twitter/@predsednikrs

Umesto diplomatski uobičajenog pružanja podrške miru i spuštanju tenzija u Americi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao je uz to i ličnu podršku prvom čoveku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu, što je loše.

Ali se može tumačiti i kao dobar potez jer Tramp, preko svog izaslanika, teži kompromisnom rešenju za Kosovo.

To smatraju sagovornici Danasa komentarišući Vučićeve izjave o dešavanjima u Americi koje su agenciju Asošijeted pres navele na zaključak da je Vučić pružio otvorenu podršku Trampu, što je retko koji lider u Evropi uradio.

Naime, američka agencija AP izvestila je u nedelju uveče da je Vučić pružio otvorenu podršku Trampu, retku od nekog evropskog lidera.

„Pružajući retku otvorenu podršku od nekog lidera u Evropi, predsednik Srbije kaže da se predsednik Donald Tramp suočava s ozbiljnim i teškim neprijateljem dok pokušava da obuzda masovne proteste zbog nasilne smrti Džordža Flojda“, navodi AP.

Agencija je prenela Vučićeve reči da se „nada da će SAD izaći iz krize“ i da Trampu želi „sve najbolje“.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, posle policijske intervencije, podstakla je masovne demonstracije protiv rasizma i brutalnosti policije u SAD, koje su danima bile praćene nasiljem i uništavanjem imovine, a potom i širom sveta.

AP navodi i da je Vučić, kog opisuje kao „populistu i bivšeg ultranacionalistu“, govorio o otpuštanju srpskog fudbalera Aleksandra Kataija iz američkog kluba Los Anđeles Galaksi, posle rasističkih izjava njegove žene na društvenim mrežama, koja je pozivala američku policiju da ubija demonstrante koje je nazivala „odvratnom stokom“.

„Vučić kaže da odluka kluba govori samo o hajci i harangi protiv predsednika Trampa“, dodaje AP.

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, za Danas kritikuje izjave predsednika Srbije.

– U ovako uzavreloj situaciju, sa diplomatskog stanovišta, poslednje što treba da se uradi je izdvojena i personalna podrška. Šef države treba da podrži mir i spuštanje tenzija, kao i sve poteze koji će razrešiti aktuelnu krizu u Americi. Ipak, naš predsednik nikad i nije razumeo ulogu predsednika Republike, sopstvenu ustavnu ulogu, ali ni posledice ličnih poruka i odnosa prema zemlji čiji je predsednik. Morao bi da se uzdrži od „zato što sam pametan“ situacija u odnosima sa velikim silama – smatra Stefanović, koji je bio u vreme vlasti Demokratske stranke na poziciji politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova. Stefanović je pre nekoliko godina objavio i knjigu „Depeša Vašington“ u izdanju Dan grafa, u kojoj se bavi uvek aktuelnim problemima u odnosima Amerike i Srbije.

Drugačije od Stefanovića misli pak Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije. On za naš list navodi da je normalno i da je osnovni red da se uputi podrška predsedniku najveće sile sveta kada ima neke probleme.

– To je politički zreo potez, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Taj isti Tramp je ovde poslao svog specijalnog izaslanika (Ričarda) Grenela. I po prvi put imamo situaciju u kojoj Amerikanci šalju nekoga ko nije doneo presudu protiv nas, nego nekog ko pokušava da dovede obe strane za sto i pronađe kompromisno rešenje. To treba poštovati i negovati – kaže Živulović.

Kako dodaje, treba imati u vidu da su američke demokrate sve što se dešava u Americi instrumentalizovale u želji da pre izbora sruše Trampa i naprave haos u zemlji.

– S druge strane te iste demokrate su bile i kreatori bombardovanja Srbije 1999. i uvek sam na strani republikanaca protiv demokrata. Već sam izjavio da je nedopustivo i strašno to što se dogodilo Džordžu Flojdu. Ali kada su počele pljačke i paljevine po ulicama, protest protiv rasizma je potpuno obesmišljen. Sada ulazimo u treću fazu protesta u kojoj kao po komandi prestaju pljačke i paljevine po ulicama. Ponovo se pojavljuje policija i to su sada mirni protesti u kojima Demokraska stranke Amerike predlaže rešenje za rasizam u Americi, zaboravljajući da je njihov čovek Barak Obama, iste boje kože, bio osam godina na vlasti, pa se ništa u tom pogledu nije rešilo i Tramp je kriv za sve – objašnjava Živulović. Kako zaključuje, potpuno je ogoljena borba za vlast u Sjedinjenim Državama i to se vidi iz aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari