Dan pomirenja nije slučajno izabran jer se toga dana uveče na požarevačkom brdu Tulba obeležavala 300 godina od potpisivanja „Požarevačkog mira“. Simbolično, u prostorijama Gradskog odbora SNS-a potpisan je protokol, koji ima značaj zvaničnog pomirenja zavađanih naprednjaka podeljenih u dve struje, o lojalnosti i podršci politici predsednika Aleksandra Vučića i SNS-u. Protokolom su se obavezali da će isključivo raditi u interesu ostvarivanju državnih, lokalnih i stranačkih interesa, a ne ličnih.

Protokol su potpisali predsednik GrO SNS i aktuelni gradonačelnik Bane Spasović, kao i četiri od pet potpredsednika stranke i 28 od 32 odbornika koje SNS ima u gradskom parlamentu. Neki nisu potpisali zbog toga što su na odmoru, a neki, kako kaže naš izvor, iz razloga „što tvrde pazar“, odnosno što kupuju vreme kako bi videli razvoj situacije. Ovim činom rešen je višemesečni vakuum u radu Gradskog odbora SNS-a i, do ovog potpisivanja, otežani rad gradske vlasti. Kriza u SNS-u ogledala se u tome što je gradonačelniku Spasoviću jedan deo odbornika SNS i većina članova Gradskog veća otkazao poverenje otvoreno tražeći njegovu smenu zamerajući mu slabu komunikaciju i loš rad, kao i to da se okružio „lošim“ savetnicima koji ga pogrešno izveštavaju i savetuju. I sam Gradski odbor bio je podeljen pošto su Spasoviću, kao predsedniku odbora, tri od pet potpredsednika okrenula leđa i dobar deo predsednika mesnih odbora. Zbog tih podela vrh stranke poslao je dvojicu koordinatora da rešavaju stvar koji nisu to uradili, već su svrstajući se na jednu stranu tražili da se odbor raspusti i da se uvede povereništvo. Međutim, to se nije desilo zaslugom predsednika Vučića, koji je primio i saslušao predstavnike sukobljenih stranaka i predložio da se, ako mogu pomire, ili da održavanjem unutarstranačkih izbora reše tu situaciju.

Taj Vučićev predlog usvojio je i Izvršni odbor na sednici održanoj u Novom Sadu, gde je požarevačkim naprednjacima jasno rečeno šta da čine. Smernice Izvršnog odbora očigledno imale su odjeka među zavađenim naprednjacima i nakon mesec dana razgovora i pregovora među njima došlo je do zvaničnog pomirenja. Kako nam je rekao naš izvor iz SNS-a, koji nije želeo da mu se objavljuje ime iz razloga što im je izričito zabranjeno da daju izjave medijima, dogovoreno je da se zbog interesa same stranke prevaziđu sve nesuglasice i da se zakopaju ratne sekire, kako bi mogli da se okrenu radu jer ih u narednom periodu čeka puno posla, kao što su izbori za savete mesnih zajednica.

– Svi smo izneli svoja viđenja stvari i nakon toga izvukli zajedničke zaključke. Dogovorili smo se da u narednom periodu poboljšamo međusobnu komunikaciju… Još smo se dogovorili da merilo napredovanja članova i funkcionera stranke, isključivo, bude rad a ne preporuke od nekoga. Ujedno smo zaključili da oni koji su slabo radili ili štetili interesima stranke snose konsekvence. Taj dogovor verifikovali smo zajedničkim potpisom protokola koji smo prosledili vrhu stranke – otkriva nam naš izvor detalje koji su prethodili pomirenju.

Potvrda istinitosti naših informacija je i objava na Fejsbuk stranici požarevačkog SNS gde se kaže da su u poseti Izvršnom odboru stranke u ponedeljak bili predsednik GrO SNS Bane Spasović i njegovi saradnici potpredsednik odbora Ivan Jović i odbornik Boban Živanović, koji su važili kao glavni pobunjenici i predvodnici druge struje.

„Gradski odbor Srpske napredne stranke Požarevac organizovaće u narednim mesecima niz aktivnosti, sa ciljem daljeg unapređenja rada stranke na lokalu, dogovoreno je na današnjem sastanku u sedištu SNS u Beogradu. Sastanku su prisustvovali predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i potpredsednik Luka Petrović, dok je delegaciju

Požarevca predvodio predsednik Bane Spasović. Dogovoreno je da Gradski odbor Požarevac organizuje niz akcija u narednom periodu, radi daljeg popularisanja ideja i programskih ciljeva SNS. Jedan od najznačajnijih događaja za Gradski odbor Požarevac u narednim mesecima svakako će biti dolazak predsednika SNS – a i Srbije Aleksandra Vučića u Požarevac, koja je najavljena na današnjem sastanku. Odlučeno je da se započne sa pripremama za organizaciju posete“, navodi se u objavi.