Pomoćnik ministra odbrane: Srbija tokom pandemije dobila značajnu pomoć i sa Istoka i sa Zapada 1Foto: Ministarstvo odbrane

Pomoćnik ministra odbrane Milan Ranković učestvovao je na sastanku političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je organizovan putem video linka, u okviru bosanskohercegovačkog predsedavanja ovom regionalnom inicijativom.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, sastanak je bio posvećen razmatranju regionalne saradnje sa posebnim fokusom na pandemiju COVID-19, kao i ulozi Američko-jadranske povelje u jačanju regionalne saradnje.

Ranković koji je pomoćnik ministra za politiku odbrane je predstavio mere koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzele od izbijanja pandemije i proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji.

Istakao je da se spremnost Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo, da u najkraćem roku svojim resursima, kapacitetima, organizacijom, logistikom i osobljem podrže civilne institucije Srbije, pokazala ključnom u sveukupnim merama za suzbijanje pandemije izazvane Kovid-19 u našoj državi.

Naglasio je da je tokom tog perioda Srbija dobila značajnu pomoć u donacijama kao i razmenom ekspertize i sa Istoka i sa Zapada – pre svega iz Kine i Rusije, kao i Evropske unije i njenih država članica.

„Boravkom ekspertskih medicinskih timova iz Kine i medicinskih i ABHO timova iz Ruske Federacije u Republici Srbiji pružena je značajna podrška zdravstvenom sistemu, kako kroz neposrednu medicinsku negu i pomoć obolelim od KOVID-19, tako i kroz dezinfekciju civilnih i vojnih objekata“, rekao je on, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Srbija učestvuje u radu Američko-jadranske povelje kao posmatrač od decembra 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari