Pompeo: Najava Srbije da će Hezbolah označiti terorističkom organizacijom još jedan značajan korak 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Najava Srbije da će Hezbolah označiti terorističkom organizacijom još jedan je značajan korak koji ograničava sposobnost te terorističke grupe, koju podržava Iran, da deluje u Evropi, navedeno je u saopštenju državnog sekretara Majka Pompea objavljenom na internet stranici Stejt departmenta, javlja Glas Amerike.

„Sjajan potez predsednika Vučića“, napisao je Pompeo na Tviteru, povodom toga što se Srbija, potpisivanjem ekonomskog sporazuma sa Kosovom u Vašingtonu, saglasila da Hezbolah proglasi terorističkom organizacijom.

U objavi Stejt departmenta ukazano je da je taj važan potez najavljen kao deo istorijskog sporazuma postignutog posredstvom predsednika Donalda Trampa u vezi sa širokim spektrom ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova.

„Uz korake koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku“, navedeno je u saopštenju Pompea.

Istaknuto je i da nema sumnje da se stvara, kako je ukazano, domino efekat protiv Hezbolahovih aktivnosti na području Evrope gde ta organizacija, precizira se dalje u saopštenju, planira terorističke napade, pribavlja vojnu tehnologiju i prikuplja novčana sredstva.

„Sjedinjene Države i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske zemlje da se u potpunosti odrede ili pak zabrane Hezbolah celini i priznaju da je reč o terorističkoj organizaciji, u okviru koje nema razlike između takozvanog političkog i vojnog krila“, ističe Pompeo u saopštenju.

Ukazano je i da Sjedinjene Države pozivaju sve države u Evropi i drugde da preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u reakciji na objavu državnog sekretara Pompea napisao da će Srbija doprineti sveukupnoj globalnoj bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari