U Briselu je u sredu, na sastanku pod nazivom „Prvi međuparlamentarni sastanak Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova“, istaknuta zastava „nezavisnog Kosova“ pored zastave Evropske unije, uprkos protivljenju grčke poslanice Ani Podimata, koja je poručila da „nije u nadležnosti EU da odlučuje o statusu Kosova kao nezavisne države“.

U Briselu je u sredu, na sastanku pod nazivom „Prvi međuparlamentarni sastanak Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova“, istaknuta zastava „nezavisnog Kosova“ pored zastave Evropske unije, uprkos protivljenju grčke poslanice Ani Podimata, koja je poručila da „nije u nadležnosti EU da odlučuje o statusu Kosova kao nezavisne države“. Njenu primedbu i negodovanje odbacila je predsedavajuća Doris Pak, koja je isticanje zastave „nezavisnog Kosova“ opravdavala tvrdnjom da je „ustav Kosova predviđen Ahtisarijevim planom, koji je u Evropskom parlamentu podržan dvotrećinskom većinom“. Zastava „nezavisnog Kosova“ ostala je prisutna i do kraja jučerašnjeg, drugog dana, sastanka Skupštine Kosova i EP, i pored protesta zvaničnog Beograda.
Na početku drugog dana sastanka, šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak prvo je pročitala novinske izveštaje o oštrom protestu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog isticanja zastave Kosova, uz komentar da „svako ima pravo da protestuje, a mi imamo pravo da damo svoj odgovor“. Parlamentarci kosovske skupštine juče su u Evropskom parlamentu, uz istaknutu zastavu „nezavisnog Kosova“, saopštili da će posle 16. juna i stupanja na snagu kosovskog ustava, na teritoriji Kosova „biti uveden red i poredak na osnovu tog temeljnog akta“.

Poziv Ban Ki-Munu da prizna Euleks

Brisel – Parlamentarci u delegaciji za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta i predstavnici kosovske skupštine juče su u Briselu zatražili da se „vlast Euleksa uspostavi na celoj teritoriji Kosova“ i ogradili se od stavova nekih poslanika EP koji su osporili jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To se navodi u zajedničkom saopštenju dvodnevnog sastanka predstavnika EP i kosovske skupštine. U saopštenju poslanika Delegacije za jugoistočnu Evropu EP i kosovskih parlamentaraca prihvaćen je amandman kosovskih parlamentaraca u kojem se naglašava da je potrebno „hitno da se razjasni pravna situacija i odgovornost misija UN i Evropske unije na Kosovu, jer te misije ne mogu zajedno i uporedo upražnjavati ista ovlašćenja“. Zato je upućen poziv generalnom sekretaru UN da olakša tranziciju i prizna Euleks kao deo međunarodnog prisustva na Kosovu, u skladu s međunarodnim pravnim poretkom.

– Naš sastanak u sredu bio je uobičajen. Razgovarali smo o budućnosti Kosova, ekonomskom razvoju, povećanju bezbednosti i razvoju nekih drugih aspekata kao što je obrazovanje. Samo je dama iz Grčke imala primedbu, ali to niko nije prihvatio. Ona je rekla šta je htela, a ja sam, kao predsedavajuća skupa i delegacije EP za jugoistočnu Evropu, rekla šta sam imala da kažem. Poslanica iz Grčke je nakon sat vremena otišla i više je nismo videli, a mi smo nastavili sa uobičajenim radom. Stoga mi nije jasno zašto se pravi nepotrebna gužva oko svega toga, jer se ništa posebno nije ni dogodilo – kaže Doris Pak u razgovoru za Danas, komentarišući dešavanja na sastanku u Evropskom parlamentu.
Dok se dodatno komplikuje situacija u vezi sa međunarodnim položajem Kosova, u Beogradu je ipak glavna tema formiranje nove vlade. Šta očekujete da će se dogoditi?
– Svakodnevno pratim informacije u vezi sa ovom temom, ali nisam sigurna u kom pravcu će se situacija razvijati i kako će na kraju biti formirana nova vlada u Srbiji. Ja bih volela, ne zbog sebe, već zbog građana Srbije, a posebno zbog mladih, da Srbija dobije proevropski orijentisanu vladu, koja će biti posvećena prevazilaženju aktuelnih problema i koja će izvesti građane iz izolacije u kojoj se trenutno nalaze.
Šta mislite o mogućnosti da vladajuću koaliciju ubuduće predvode radikali i stranka Vojislava Koštunice? Da li bi to bila i sigurna najava novih problema u procesu evropskih integracija Srbije?
– Ne znam da li bi to značilo i nove probleme na evropskom putu Srbiji, jer o tome se ne može govoriti unapred. Gospodin Koštunica je sam u minulom periodu dao niz antievropskih izjava i on se protivi ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se, sudeći na osnovu njegovih dosadašnjih izjava, epilog možda i može predvideti. Izjave i antievropska orijentacija gospodina Koštunice predstavljaju sramotu za nekog ko je na čelu vlade jedne evropske zemlje i ko je bio deo demokratskog bloka koji se borio za svrgavanje Miloševićevog režima. To je veoma tužno i meni je i lično žao zbog toga n Šta mislite o mogućnosti da novu vladu Srbije predvode Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, stranka na čijem čelu se nalazio pokojni Slobodan Milošević?
– Ja ne znam da li je ta opcija i dalje otvorena. Socijalisti, koliko sam ja upućena, u periodu predizbornih kampanja i posle izbora, nisu imali antievropsku izjavu ili se protivili Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ne treba gledati unazad. Ako su se socijalisti zaista promenili, kao što izgleda, i ako je to najbolja opcija za formiranje proevropske vlade u Srbiji, onda gospodin Boris Tadić i Demokratska stranka treba s njima da formiraju vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari