Ponoš: Sporazum je obezbedio uklanjanje "dugih cevi" sa severa Kosova 1foto FoNet Marija Đoković

Potpredsenik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je danas da je novi privremeni sporazum Beograda i Prištine o rešavanju problema sa registarskim tablicama „korak u dobrom smeru“, jer je obezbedio da se sa severa Kosova uklone „duge cevi“.

„Važno je da se ta nevolja i veliki rizik skloni odakle, previše dugo traje da tenzija. Dobro je što dosad niko nije pucao“, rekao je Ponoš za televiziju N1.

Dodao je da je na kraju kosovski premijer „dobio nekakav reciprocitet, manje nego što je tražio“, a da je Beograd „sa ovim pregovaračima“ dobila to da na teritoriju Kosova ne može da se uđe sa srpskim tablicama.

Komentarišući krizu oko tablica, Ponoš je rekao da su vlasti u Srbiji bile zatečene merama koje je na prelazima uvela Vlada Kosova na čijem je čelu Aljbin Kurti i da je dizanje borbene avijacije i slanje oklopnih transportera bilo „očigledno za domaću upotrebu“.

On je ocenio da je slanje borbene avijacije, koja je nadletala prelaze, i oklopnih vozila koja su došla u blizinu prelaza, naredio državni vrh Srbije da bi prikrio „brljotinu“ jer se nisu diplomatski spremili za trenutak kada će isteći privremeni sporazum Beograda i Prištine o automobilskim tablicama.

Na pitanje da li je video predloge sporazuma o saradnji opozicije, koji su sastavile pojedine opozicione partije, Ponoš kaže da u njima ima „jako lepih stvari“, ali da nije vreme za to.

„Ja mislim da je to metodološki vrlo čudno, bilo bi svakako bolje da smo o tome razgovarali“, rekao je Ponoš.

On je najavio da će u petak biti podneta krivična prijava protiv direktora BIA Bratislava Gašića i osoba koje su, kako je rekao, saslušavale člana Narodne stranke Konstantina Katića.

Ponoš je ponovio da je Katić zadržan četiri sata i da je bio maltretiran, tučen, da mu je prećeno da neće videti svoju porodicu i dete, i da su pripadnici BIA zahtevali da prizna da stoji iza tvita kom se podržava psovanje predsednika Aleksandra Vučića.

„Uopšte nije bitno ko je tvitovao. Sama činjenica da tajna policija ove države odvodi ljude sa radnog mesta, da ih tuče zbog toga što je neko tvitnuo, bez obzira da li je neko član stranke… To govori o tome da je ova država u ozbiljnom problemu“, rekao je Ponoš.

Kazao je da će tražiti „političku odgovornost Gašića, jer je on postavljenik vlade“, a obratiće se i Zaštitniku građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari