Popov: Srbija neće ulaziti u klinč sa međunarodnom zajednicom 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

“Srbija nije ta koja donosi odluku o visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, već Savet bezbednosti UN”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući tako na pitanje novinara da li je imenovanje Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika u BIH prihvatljivo za Srbiju ili ne. Ocenio je i da odluka o njegovom imenovanju treba da ode na sednicu Saveta bezbednosti UN, a da će se on svakako sresti sa njim.

Nakon sastanka sa predstavnicima Republike Srpske, Vučić je najavio da će Srbija „u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“, koji je svojevremeno potpisao Milan Milutinović, tražiti izveštaj od Visokog predstavnika o stanju u BIH i iskazivati svoje stavove i svoj odnos i slušati šta kaže Republika Srpska po tom pitanju.

“Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano, što čini važeće norme,ali opasno je igrati se Bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma. Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ,ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znam da smo mali, ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali onoliko koliko možemo, u skladu sa međunarodno-pravnim normama, Srbija će se tako ponašati“, ocenio je predsednik Srbije i dodao da je sa delegacijom Srpske razgovarao o važnim pitanjima, jer ovo nisu laki dani za srpski narod , posebno zbog situiacije na KIM.

Vučić je naveo da je saslušao goste iz Srpske , da je čuo njihove ideje ,da razume njihovu zabrinutost zbog nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom. Naveo je da ono što Srbija može da uradi je da uvek bude uz RS, poštujući integritet BIH, ali i integritet RS unutar BiH, i da će uvek pomagati.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalan je na razumevanju i podršci Srbije, uprkos problemima koje sama ima.

„Mi mislimo da treba zatvoriti kancelariju viskog predsednika, o tome doneseni zakaljučci. Mi smo protiv njegove rehabilitacije, spremni smo da kažemo i da to odbijamo, a tragamo i za našim političkim jedinstvom u Republici Srpskoj i razumevanjem Srbije“, rekao je Dodik i dodao da odakle god dolazio visoki predstavnik on mora biti potvrđen Rezolucijom SB UN i da dok se to ne dogodi neće imati legitimitet.

Na pitanje kako komentariše izjavu Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, koji je okarakterisao sastanak kao mešanje Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da Džaferović nema nikakvu institucionalnu snagu i da može da govori šta hoće, da se radi o racionalnom sastanku koji nije uperen ni protiv Bošnjaka, „čak ni protiv BiH“.

”Džaferović je slobodan da se sastaje sa svima, i sa turskim predstavnicima, pa ni mi ne vidimo u tome neku zaveru i ne komentarišemo to na taj način, Srbija se ne meša u unutrašnje stvari BiH, rekao je Dodik i poručio da se eksperimenti međunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju prekinuti.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, međutim, smatra da nigde do kraja nije definisan izbor i mandat viskokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. On , veruje da Srbija neće ulaziti u klinč sa međunarodnom zajednicom, bez obzira na stav Srpske oko izbora novog visokog predstavnika u BIH.

“Biće oprezna, jer je već izložena problemima vezanim za KiM”, kaže Popov i dodaje da Šmit ima podršku Nemačke i Zapada, ali da je njegov hendikep u velikom otporu Rusije i lidera BIH.

Popov kaže da su upravo lideri u BIH navikli da se međunarodna zajednica ne meša u njihove stvari i zato su se stvari izmakle kontroli.

”Uprkos tome što je Incko najavio da će njegov naslednik koristiti Bonska ovlašćenja verujem da to skoro neće biti moguće, niti će Šmit, poput Pedija Ešdauna smenjivati političare. Nekih pritisaka će biti i sigurno neće tolerisati visoku korupciju. Neke stvari će sigurno preokrenuti “, ocenjuje Popov, dok dr Čedomir Antič, profesor istorije smatra da je ustanova visokog predstavnika protivna slovu i duhu Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovoj oceni visoki predstavnik je element autoritarnosti i instrument imperijalizma velikih sila ,a označen je kao prepreka demokratizaciji i evropeizaciji BiH upravo od strane zvaničnog Brisela.

“Zamisao SAD i EU, sve više zapetljanih u velike prohteve i sve manje mogućnosti, je da visoki predstavnik pre autodemontaže nedemokratskim sredstvima obespravi srpski narod. Ako je to tako dobro, zašto nisu imenovali guvernera da uhapsi Tuđmana i Kučana, pa potom stvori „evropsku Jugoslaviju“? Srpska ne prihvata novog bošnjačkog lobistu koji će u nemogućnosti da sprovodi silu sejati zlo. A držanje Srbije stvar je taktike. Mi smo sa Srpskom jedno. U slučaju pada Srpske, srpska vlada imaće vrlo besmislen izbor: da gine u spoljnom ratu, ili u narodnom ustanku”, izričit je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari