Popović-Ivković: Kosovo ponovo apliciralo za prijem u Interpol 1Foto: EPA WALLACE WOON

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković predočila je danas da je Priština po četvrti put aplicirala za prijem u Interpol i ukazala da je to nastavak vršenja političkog pritiska na najstariju međunarodnu policijsku organizaciju.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Popović Ivković je na sastanku sa ambasadorom Alžira Abdelhamidom Šebšubom navela da bi eventualno razmatranje zahteva za prijem Kosova u članstvo te organizacije predstavljalo grubo kršenje procedura Interpola, čija pravila nalažu da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači UN-a mogu biti članice.

Ona je istakla da je kosovski zahtev u suprotnosti i sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i nastavak, kako je ocenila, pokušaja politizacije Interpola i podsetila da je na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini u Dubaiju odbijen zahtev Prištine za prijem u Interpol.

Popović Ivković je danas sa ambasadorom Šebšubom razgovarala o unapređenju odnosa dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, naročito u borbi protiv terorizma, kao i o kosovskoj kandidaturi za članstvo u Interpolu.

Šebšub je istakao da Alžir poštuje principe međunarodnog prava i da u skladu sa tim Alžir nije priznao Kosovo.

On je rekao da će njegova Vlada sa pažnjom razmotriti sve informacije o argumentima Srbije protiv zahteva Prištine za članstvo u Interpolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari