Popović Ivković: Ulaskom Kosova u Interpol baze podataka u rukama terorista 1Foto: MUP Srbije

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović nastavile su danas u Dubaiju razgovore sa predstavnicima delegacija koje će učestvovati na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola.

Kako je saopštio MUP one su pred sutrašnji zvanični početak zasedanja, još jednom iznele argumente Srbije koji ukazuju da Kosovo ne može postati član ove policijske organizacije.

Popović Ivković je istakla da se eventualnim ulaskom Kosova u Interpol stvara mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista.

Glasanje za prijem tzv. „Kosova“ jednako je puštanju piromana da uđe u barutanu“, navela je Popović Ivković naglašavajući da je takva odluka suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i samim pravilima Interpola.

Popović Ivković je podsetila da „Korelova rezolucija“, koja je usvojena na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, jasno ukazuje da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN, što Kosovo svakako nije.

Državni sekretar Dijana Hrkalović istakla je da ne postoji nijedan pravni argument u korist zahteva Kosova, a samo razmatranje ovog pitanja na Generalnoj skupštini predstavlja pravni presedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari