Popović: Mučna je zloupotreba Ranka Panića 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić nastavlja staru tradiciju skretanja pažnje i relativizacije svakog ozbiljnog problema koji on i njegova družina prouzrokuju državi i društvu.

Jeftin retorički trik, odranije poznat pod nazivom „a šta su oni nama radili“ i „što njima niste nešto rekli“, prilično je standardan arsenal srpskih radikala (trenutno pod imenom naprednjaci, ali suština je ista), kao uostalom i svih desnih populista na svetu, ocenjuje za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, prekjučerašnji (četvrtak) javni nastup predsednika Srbije sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheijem, kada je prilikom predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja EK pokazao izveštaj iz 2008, navodeći kako u njemu nema da je tadašnjoj najvećoj opozicionoj stranci (SRS) bilo zabranjeno kretanje, kao i da je ubijen jedan demonstrant Ranko Panić.

Vučić je „potegao“ takvu vrstu odbrambenog argumenta jer se u ovogodišnjem izveštaju Evropska komisija kritički osvrće na brutalnost policije prema demonstrantima koji su protestovali protiv njegovog režima, u julu ove godine.

– Ovaj pokušaj relativizacije primenjivao se uglavnom na ratne zločine počinjene od strane snaga pod kontrolom ili bar inspirisanih od Miloševića, Šešelja, Vučića, Dačića i njegovih saboraca iz devedesetih. Danas, vidimo, koristi se za unutrašnje političke obračune. Posebno mučan utisak ostavlja beskrupulozna zloupotreba Ranka Panića, stradalog pod nerazjašnjenim okolnostima tokom Vučićevih nasilnih protesta protiv hapšenja ratnog zločinca Radovana Karadžića 2008. godine. Te okolnosti nerazjašnjene su i nakon osam godina apsolutne vlasti Aleksandra Vučića, kome uz bok sedi tadašnji ministar policije Ivica Dačić, svakako osoba od koje bi trebalo započeti utvrđivanje političke odgovornosti ukoliko se utvrdi da je bilo policijske brutalnosti – ističe Dragan Popović.

Dakle, dodaje sagovornik našeg lista, Vučićeva vlast ne radi apsolutno ništa da rasvetli to ubistvo i koristi žrtvu za dnevnopolitičke obračune.

– Ništa novo za njih, ali takođe ništa manje strašno i poražavajuće za sve nas koji smo im to bilo činjenjem ili nečinjenjem dozvolili – zaključuje Popović.

Prema rečima advokata i aktiviste za ljudska prava, Aleksandra Olenika, Vučić je nastavio da radi ono u čemu je najbolji, a to je besramno preuzimanje uloge žrtve iako je on jedini krivac za najgori izveštaj EK, radikalsko kukanje da im “stara vlast“ nije omogućila slobodu kretanja i obavezno objašnjavanje svega emocijama, a ne razumom.

– Ovo je namenjeno domaćoj javnosti sa i dalje jednom i jedinom politikom, a to je da je “bivša vlast“ bila gora i da je i dalje kriva za sve, iako je on već osam godina na vlasti. I kao advokat i kao političar, odlučan sam da uradim sve što mogu kako bi sledeći predsednik republike imao minimum osećaja srama koji mu ne bi dozvolio ovakve “trampovske“ i lakrdijaške istupe, jer, ako je već zabrinut za poginulog Ranka Panića, zašto mu je Ivica Dačić nezaobilazni partner? Zašto do sada nije utvrđeno koji su to desničari tokom julskih protesta organizovali napade na policiju? – napominje sagovornik našeg lista.

Kako dodaje, Gebelsova parola da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina se najbolje može sagledati baš na slučaju stalne zloupotrebe smrti Ranka Panića od strane Vučića, Šešelja i Dačića.

– Oni su Miloševićevi najbolji đaci jer politiku nikada nisu menjali, nove su laži i parole. Činjenica da komesar EK dolazi iz Orbanove Mađarske, ne opravdava njegovo saučesništvo u manipulaciji uz pomoć izveštaja EK – zaključuje Aleksandar Olenik za Danas.

Vučić: Spreman sam da platim političku cenu

„I da budem iskren, bez obzira kome sam se i koliko zamerio u Evropi i svetu, ponosan sam na svako slovo koje sam sinoć izovorio, jer znam da ćemo teško imati predsednika da kaže nešto da nikoga ne uvredi, ali i dovoljno hrabrosti da kaže ono što svi vide i misle“, izjavio je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić u petak tokom obilska radova na Kliničkom centru Srbije.

Povodom navoda iz izveštaja Evropske komisije Vučić je ponovio da je politika Srbije da bude u dobrim odnosima i sa Kinom i sa Rusijom i sa EU, i da se on time hvali. Kaže i da ne bi isključio vanredne parlamentarne izbore, ali redovni izbori za grad Beograd biće održani za godinu i po.

„Izbori i za predsednika, ne bih isključio parlamentarne, svakako izbori za Grad Beograd, biće održani u narednih godinu i po dana, možda nešto manje“, naveo je Vučić i dodao: „Suština je da sam spreman da platim svaku vrstu političke cene.“

Osvrćući se na kritike iz EU zbog toga što je, iako predsednik svih građana, učestvovao u kampanji SNS za parlamentarne izbore 21. juna, Vučić je rekao da svakoga dana ima više događaja nego tokom kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari