Portparol Vlade: Na osnovu Ustava i odluke Ustavnog suda dijalog sa Srbijom vodi premijer 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Portparol Vlade Kosova u ostavci, Perparim Krieziu odgovorio je na izjavu kabineta predsednika Kosova, po kojoj premijer Aljbin Kurti ne može da vodi delegaciju Kosova u pregovorima sa Srbijom, izjavom da je prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz juna prošle godine ta obaveza u nadležnosti premijera, i da će on tu funkciju obavljati dok je na toj dužnosti.

„Sve dok je premijer Kurti na toj dužnosti i u toj kancelariji naravno da će se ponašati kao premijer, do izbora novog premijera. Ovi predlozi, sugestije i ideje su u okviru priprema za ponovni početak dijaloga kako bi poslužile dijalogu svakog trenutka kada on bude spreman da započne. Predlozi su konačno u okviru ovlašćenja premijera Kosova i pozivamo sve institucije da se u to uključe“, kazao je Kreziu za prištinsku agenciju Kosovapress.com.

On je pozvao i političke partije da budu deo ovih ekipa kako bi se obezbedila široka saglasnost i da jednom i za svagda budu predstavljeni „jednim glasom o pitanjima od nacionalnog značaja“.

Krieziu je najavio da će premijer narednih dana obaviti konsultacije sa osobama i strankama koje treba da budu deo političke ekipe.

Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Kosova Hašima Tačija reagovala je danas na najave premijera u ostavci Aljbina Kurtija o sastavu kosovskog političkog tima za pregovore sa Srbijom ustvrdivši da je lista sa predloženim članovima tog tima „lična želja premijera u ostavci i ništa više“.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova se navodi „da se odlazeći premijer nije konsultovao sa predsednikom kao vođom spoljne politike“, a Aljbin Kurti je optužen za kršenje „ustavne hijerarhije“.

Kako ocenjuje kabinet predsednika Kosova „razrešeni premijer je izgubio legitimitet za predvođenje delegacije (za pregovore sa Srbijom) glasovima apsolutne većine predstavnika naroda u Skupštini Kosova i ne može da se obaveže u ime institucija Republike Kosovo ili u ime vlade u ostavci“.

I predstavnici opozicionih stranaka smatraju da Kurti nema legitimitet da predstavlja Kosovo nakon izglasavanja nepoverenja od strane više od dve trećine poslanika Skupštine Kosova.

Premijer u ostavci Aljbin Kurti poslao je 3. aprila specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosovo i Srbiju Miroslavu Lajčaku listu pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, sa njim kao šefom pregovaračkog tima, u čijem su sastavu, kao članovi, i predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica parlamenta Vjosa Osmani i predstavnici sedam parlamentarnih stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova.

Kurti je tada predložio da kao članovi tima za pregovore sa Beogradom treba da budu i predstavnici Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari