Dačić: Paradoks da je Skupština za promenu Ustava a sudije i tužioci ne daju podršku 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je „paradoks da se Skupština najviše zalaže za promenu Ustava, a da oni kojih se to tiče, odnosno sudije i tužioci, ne izražavaju veliku podršku“, kao i da je „paradoks“ i da se „mnoge političke stranke koje govore o tome da su proevropske političke stranke, takođe protive promeni Ustava“.

„Zato je moje pitanje upućeno vama iz diplomatskog kora, da li je ovo što radimo u skladu, između ostalog, sa vašim preporukama?“, upitao je Dačić.

On je rekao da ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa.

„To govorim jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije , stranaka jedne ili druge orjentacije, a da se ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav“, rekao je Dačić, na petom javnom slušanju o promeni Ustava kojem su prisustvovali predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS, kao i predstavnici ambasada više država, saopšeno je iz Skupštine.

Dačić je naglasio da se razmatra promena Ustava samo u oblasti pravosuđa, odnosno načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, i da o ostalim ustavnim odredbama neće biti reči, kao i da će se sa javnim slušanjima nastaviti.

Takođe je podsetio da je za 8. jun planirana skupštinska sednica kada će se poslanici izjasniti o predlogu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava.

Društvo sudija Srbije je više puta upozorilo da nacrt amandmana za promenu Ustava u oblasti pravosuđe, koje je uradilo ministarstvo pravde, sadrži rešenja koja, kako su naveli, omogućavu još veći upliv politike u pravosuđe i da ga je onda bolje i ne menjati nego uraditi na takav način.

Takođe je ovo strukovno udruženje upozorila da rok za promenu Ustava ne treba da ima prednost nad kvalitetom rešenja koja treba dobiti.

Vulin: Luksemburški mediji pokušali da ismeju Vučićevu borbu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će, kada se podigne optužnica protiv kriminalnog klana Veljka Belovuka i počne suđenje, javnost onda videti kakve su razmere zla i zločina koje su činili.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj su na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o ličnoj karti, rekao da je posle hapšenja te grupe Srbija bolja, bezbednija i sigurnija, a sve to zahvaljujući činjenici da je predsednik države Aleksandar Vučić „objavio rat mafiji“ i uspeo da objedini sve nadležne organe u toj borbi, pa je „postignuta sinergija čitavog društva i države i pobeda je izvesna“.

Vučić je uspeo da objedini čitavo društvo, sve one kojima je stalo do mirne i stabilne Srbije, konstatovao je on i dodao da postoje u Srbiji „luksemburški mediji koji su pokušali da ismeju tu borbu“.

Kako je objasnio Vulin, manje od 100 dana nakon Vučićebe objave rata mafiji, „kad je najsurovija kriminalna grupa u Evropi pala“, ti mediji su govorili da sve to nije baš tako, da je to obračun vlasti sa navijačima.

Kada je Vučić, uz saglasnost Tužilaštva, na jednoj televizij pokazao samo delić onog do čega se došlo, fotografije, više im nije bilo važno ko je iskasapio te ljude, nego da li su smele da se pokažu te fotografije. Od tog momenta, za te luksemburške medije i partije koje oni podržavaju, samo to je bilo važno, ukazao je Vulin.

Poslanica Jedinstvene Srbije tražila da se uhapsi Đilas i da mu se oduzme pasoš

Poslanici Skupštine Srbije danas su nastavili rad, a na dnevnom redu su tri amandmana koje je na Zakon o ličnoj karti podneo Odbor za odbranu i unutrašnje poslove.

Poslanici su na početku iskoristili svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Poslanica Jedinstvene Srbije (JS) Marija Jevđić pitala je zašto je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas amnestiran pošto je prijavljeno da je svojevremeno učinio nasilje u porodici.

Jevđić je tražila da se prijava iz 2014. godine razmotri, da se Đilas uhapsi i da mu se oduzme pasoš, kako ne bi uticao na svedoke ili pobegao.

Dok je govorila poslanici JS držali su papire na kojima piše „Pravda za Đilasovu ženu i tasta“.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec tražio je obaveštenje od MUP-a u vezi sa pretnjama koju juče izrekao Đilas na televiziji Nova S, kako će sadašnji nosioci funkcija biti lustrirani.

Bakarec je citirao da je Đilas pretio da treba da odgovaraju ljudi koji su se bavili nekom javnom delatnošću i oni koji su širili mržnju, a za primer naveo vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića i sve koji su radili na Pinku i Hepiju.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Milija Miletić pitao je Ministarstvo zdravlja da li se može promeniti pravilnik kako bu opštine sa manje od 20.000 stanovnika imale pravo na Hitnu pomoć i urgentnu medicinu, a kako bi u slučaju bilo kakve nesreće mogli da reaguju u prvih posla sata.

Nina Pavićević iz SPS-a tražila je pomoć za rekonstrukciju stadiona Čair u Nišu, kako bi FK Radnički mogao bolje da trenira.

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Nataša Mihailović Vacić pitala je Ministarstvo kulture dokle se stiglo u sprovođenju Akcionog plana za medijsku strategiju jer se u narednom periodu predviđaju izmene brojnih zakona.

Skupština je danas potvrdila mandat novom poslaniku iz SPS-a Radovanu Arežini, koji je izabran pošto je Jelica Sretenović podnela ostavku.

Poslanici će danas razmotriti amandmane, a od 16.00 časova će postavljati pitanja premijerki i članovima Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari