Gojković: Uvodimo najsavremenije muzejske standarde 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da da je cilj Zakona o muzejskoj delatnosti jačanje tih ustanova i uvođenje najsavremenijih muzejskih standarda.

„Propisani su načini i uslovi kako se osnivaju muzeji da ne bi neko svako malo tvrdio da je osnovao muzej, određeno je kako da se čuva muzejska baština, kako se vodi dokumentacija, zatim primena digitalizacije i mnogi drugi elementi“, rekla je Gojković u Skupštini Srbije.

Ona je obrazlažući predlog poslanicima istakla da je pred njima prvi specijalizovani zakon o ovoj oblasti koja je bila zanemarena, a da su srpski muzeji mesto istorijskog pamćenja i imaju ulogu u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda.

Ona je navela da Srbija ulaže značajna sredstva u obnavljanje velikih nacionalnih muzeja, ali i za niz manjih regionalnih i lokalnih muzeja.

„Novina u zakonu je formiranje Saveza za muzeje Srbije i to je novo telo koje će raditi pri Narodnom muzeju“, rekla je Gojković i dodala da će direktori muzeja morati da imaju položen državni ispit.

Ministarka je rekla i da će beogradski Narodni muzej promeniti ime u Narodni muzej Srbije, pošto u brojnim lokalnim sredinama postoje narodni muzeji.

Dolala je da je u Nacrtu zakona bio i Muzej Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali da je posle razgovora sa patrijarhom dogovoreno da je potreban poseban zakon o muzejima SPC jer oni postoje i van Srbije.

Kada je reč o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro, Gojković je rekla da se svake godine saznaje za vrednu građu koja je bila skrivena od javnosti, te da se na predloženoj listi nalaze stare knjige, vredni unikatni primerci i izuzetna građa za proučavanje.

Poslanici danas o muzejima i retkim knjigama

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu razmatranjem Predloga zakona o muzejskoj delatnosti i Predlogu odluke o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Zakonom se, kako je navedeno, uređuju uslovi i način obavljanja muzejske delatnosti, njena struktura i organizacija, uređenje i delokrug rada muzeja, način zaštite, korišćenja i obrade muzejske građe i vođenje muzejske dokumentacije.

Odluka o proglašenju stare i retke bibliotečke građe sadrži listu od 720 starih i retkih knjiga koje će biti proglašene za kulturno dobro.

Zakone poslanicima obrazlaže ministarka kulture i informisanja Maja Gojkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari