Poslanici DJB vratili se u parlament na jedan dan 1Vučić na sednici u Skupštini, pre dve godine Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Pokreta Dosta je bilo vratili su se u skupštinske klupe, ali samo na jedan dan, kako bi proverili napredak kojim se hvali EU, Brisel i Berlin koji su se „poslednjih šest meseci zdušno angažovali da pomognu predsedniku SNS-a da izbegne bojkot izbora“.

Poslanici DJB učestvovali su u delu sednice Skupštine Srbije na kojoj je utvrđivan dnevni red ,a podneli su i 17 dopuna dnevnog reda. Među predlozima bile su i izmene zakona koji bi omogućili bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih krađa, zabranu izgradnje MHE, uvođenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu decu u Srbiji i drugi.

„Od početka rada ovog skupštinskog saziva u junu 2016. godine do danas, vladajuća većina nije dozvolila opoziciji da stavi ni jednu jedinu tačku na dnevni red. Uprkos tome što se vlast hvali da je Nenadu Čanku dala jednu tačku na jednom zasedanju, građani znaju da je Nenad Čanak satelit opozicija vlasti i da je u otvorenoj koaliciji sa SNS-om u Vojvodini i Novom Sadu. Proverićemo da li opozicija u Skupštini sada može da iznese svoje predloge za dopunu dnevnog reda bez dobro uvežbane opstrukcija vladajuće koalicije.Proverićemo da li u danu u kome opozicija predlaže svoje dopune dnevnog reda sada postoji Poslovnikom propisana pauza, ili se od poslanika i dalje očekuje da 12 sati ne izađu iz skupštinske sale“ , kaže se u saopštenju DJB.

Dodaje se da je cilj ulaska u skupštinsku salu da se proveri da li je moguće reklamirati povredu Poslovnika tokom predstavljanja dopuna dnevnog reda, ili se vladajuća koalicija i dalje drži izmišljene „prakse“ kojom je do sad to poslanicima bez izuzetka uskraćivala.

Poslanici DJB, kako se navodi, proveriće i da li je vladajuća većina odustala od ustanovljenog običaja da nakon obraćanja opozicionog poslanika prozove poslanike Rističevića, Atlagića, Martinovića kako bi skrenuli temu sa predložene dopune dnevnog reda na uvrede i klevete koje urušavaju dostojanstvo i reputaciju Narodne skupštine u javnosti, kao i u kojoj meri se vladajuća većina pridržava preporuka svojih EU sponzora da omogući demokratski dijalog u Skupštini ili je reč samo o zamazivanju očiju javnosti kako bi se neutralisala pretnja bojkotom izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari