Poslanici opet napali Koraksa 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Kodeks ponašanja poslanika koji je usvojen u Skupštini Srbije, po svemu sudeći, neće popraviti atmosferu u parlamentu, neće vratiti dijalog, niti će promeniti manir poslanika da sve političke protivnike nazivaju izdajnicima, lopovima, kriminalcima, pa čak i naručiocima ubistava.

U danu kada se raspravljalo kako upristojiti ponašanje poslanika, poslanici Srpske napredne stranke trudili su se ko će jače, maštovitije i sa što više „epiteta“ da oblati Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, ali i dnevni list Danas, koji je nazvan „Đilasovim dnevnim pamfletom koji širi laži“.

Naprednjak Milenko Jovanov, ocenio je da su sadašnji opozicionari „uveli u politiku napade na decu i pretnje nasiljem“ i pitao šta bi se desilo da je neki poslanik SNS izjavio „jurićemo vas po ulicama kao što je rekao Jovo Bakić“.

Govorio je o bivšoj vlasti, oduzimanju poslaničkih mandata, nepoštovanje odluka Ustavnog suda, izbacivanje cele poslaničke grupe radikala sa sednice, kao i „premlaćivanje poslanika kad se ugase kamere“.

„To je bila slika parlamenta u njihovo vreme. Oni nemaju legitimitet da govore o tome kako parlament treba da funkcioniše, šta je parlamentarizam i šta je demokratija. Uzimali su plate, a na posao dolazili nisu“, rekao je Jovanov, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, koja je od 2004. do 2008. godine bila na vlasti.

On je konstatovao da opizicija u Srbiji danas vodi rijaliti-politiku, sa željom da se prave incidenti, a da se napadima na predloženi Kodeks želi zabraniti da se u parlamentu pominje Đilas.

„Ne bih se bavio čovekom koji nije učestvovao na izborima da se njegovim medijima 24 sata ne bave Aleksandrom Vučićem i njegovom porodicom, a nisu ga pozvali da odgovori. Žele da od Đilasa naprave „svetu kravu“, čije ime ne sme da se pomene, naglasio je Jovanov.

Marko Atlagić, poslanik SNS, svoje viđenje Kodeksa posvetio je Vuku Jeremiću za koga je rekao da je netalentovani političar koji je Srbiju zavio u crno izmestivši slučaj Kosova iz Ujedinjenih nacija, pred Međunarodni sud pravde. Optužio je bivšeg ministra spoljnih poslova i da je potrošio 36 miliona evra iz srpskog budžeta na svoja putovanja, luksuzne hotele, iznajmljene avione, a rezultat tog njegovog trošenja bio je da je 97 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Nakon prvog obraćanja parlamentu koji je obeležen zamuckivanjem i nesnalaženjem, naprednjak Bratislav Jugović očigledno se za raspravu o kodeksu poslanika pripremio. Svoje viđenje kako kodeks ne treba da se primenjune, on je dao na primeru, kako je rekao opozicionara Boška Obradovića koji je u vlasništvu Dragana Đilasa. Podsetio je da se Obradović proslavio nasiljem, pa sada ne može ni u Čačku da dosegne 3 odsto podrške građana.

„Mi kao sledbenici predsednika Aleksandra Vućiča videli smo da on odgovara uvek na pitanja medija koji su u vlasništvu Dragana Đilasa ,a koji nisu registrovani u APR. Ja mslim da mi nismo obavezni da odgovaramo na pitanja takvih medija , jer su to fantomski novinari, ali imamo obavezu da odgovaramo Blicu koji je registrovan u Srbiji u APR“, naveo je Jugović komentarišući odredbu kodeksa da poslanici mora da uvažavaju medije i da odgovoraju na njihova pitanja, ukoliko znaju odgovor.

Naprednjak Vladimir Đukanović, u odnosu na Jugovića delovao je kao glas razuma. On je naveo da je Jugović možda u pravu, da naprednjaci možda imaju pravo da se ljute na neke medije i da ne idu da gostuju na te premkogranične medije.

„Imamo li mi pravo da idemo na te medije kada oni na najmonstruozniji način vređaju predsednika Vučića. Međutim, iako nevoljno i sa dozom gađenja ja ću otići uvek kada me pozovu“, rekao je Đukanović , istakavši da nije viteški da se priča o političkim protivnicima koji nisu prisutni, ali i da on voli dijalog kada se pogledaju oči u oči. Ocenio je i da su poslanici vladajuće većine ipak najodgovorniji za atmosferu u parlamentu i da kako god se opozicija ponašala, oni moraju ostati iznad toga.

Poruka Đukanovićeva o uzdizanju iznad dnevno poltičkih preucavanja, izgleda da nije doprla do njegovog kolege Srbislava Filipovića, pa je on ponovo osuo paljbu po“ lopovu i kriminalcu Đilasu“ koji je „inspirator napada na porodicu Aleksandra Vučića, pozivanja na silovanje njegove ćerke i na iživljavanje nad Vučićevim sinovima,ali i njegovom majkom i ćerkom“. Pokazivao je Filipvić i karikaure Koraksa iz Danasa, koji je nazvao dnevnim pamfletom, poručujući da je Koraks zreo za psihijatrijsko posmatranje.

Primedbu na uređivanje Danasa imao je i naprednjak Adam Šukalo kome je zasmetalo što je ispod teksta pod naslovom „Martinović prihvatio Orlićeve amandmane “ stavljen tekst o pretnjama Mariniki Tepić.

„Urednici ovog dnevnig tabloida parlament hoće da stave u kontekst pretnji . Zbog takvog ružnog izveštavanja novinar i urednici morali bi da se izvinu gospodinu Martinoviću“, poručio je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari