Glišić: Zakoni o rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije progon tradicionalnih vrednosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije, Vladan Glišić, izjavio je danas da će glasati protiv predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti i predloga izmenama zakona o zabrani diskriminacije, koji su u skupštinskoj proceduri.

On smatra da ti propisi „znače progon tradicionalnih vrednosti i slobode govore“ i nada se da će bar neki od poslanika vladajuće većina postupiti u skladu sa svojom savešću.

„Ovo su ustupci Briselu, Evopskoj uniji. Ovaj režim suspenduje mnoge slobode jer im to dozvoljava Brisel, očekujući ustupke po pitanju Kosova. Sad očekuju barem da se  ovde unese ideologija koja razbija naše tradicionalne vrednosti“, rekao je Glišić novinarima u Skupštini.

Po njegovim rečima, predlozi zakona nemaju veze sa ravnopravnošću žena i muškaraca, što je ustavna kategorija, za koju se svi zalažu, već sa uvođenjem „potpuno nenormalnih ideja“.

„Ovaki isti zakoni su pre 15 godina doneti na političkom Zapadu i danas imamo situaciju da u nekim zemljama takmičari koji sebe smatraju rodno ženskim, iako su muškog pola, učestvuju u ženskim borilačkim sportovima i onemogućavaju prirodne žene da pobeđuju“, rekao je Glišić.

Rekao je i da „ovakvi zakoni s rodnom ideologijom utiru put da mnogima nećemo moći da osporimo da se pre podne smatraju ženama, a popodne mušarcima, i da se prema njima tako odnosimo“.

Glišić smatra da se „totalitarizam koji vlada u Briselu – rodna ideologija sada meša s totalitarnim tendencijama Srpske napredne stranke koja želi da sve pretvori u svoje članove“ i da „sve stranke usisa“.

„Ta dva totalitarizma se međusubno pomažu, na isti način kao što Josip Broz imao takozvane izbore sa ‘ćoravim’ kutijama i glumio demokratiju, a to mu je Zapad dozvoljavao jer je završavao njihove geopolitičke ciljeve“, rekao je Glišić.

Poslanici pitali o antifašizmu, vojnom roku, Draganu Đilasu, putevima, proizvodnji meda

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su na početku sednice pitanja nadležnim institucijama o antifašizmu, vojnom roku, Draganu Đilasu, putevima, proizvodnji meda.

Šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi pitao je predsednicu Vlade Srbije da li će pozvati na odgovornost organizatore svečane akademije povodom Dana pobede na kojoj su izvedene koračnice „Zbora“ Dimitrija Ljotića.

Kamberi je ocenio da je ova akademija bila izrugivanje žrtvama fažizma, naročito ako je istorija do sada učila da su baš „Ljotićevci“ sproveli na streljanje kragujevačke đake, te da iako srpska vlast glorifikuje ratne zločine i negira genocid u Srebrenici, ovo predstavlja nedopustivu reviziju istorije.

Kamberi je pitao i zašto je smenjen direktor Doma Zdravlja u Preševu i po kom kriterijumu je za VD direktora postavljen Boban Spasić.

„U sredini gde živi 90 posto Albanaca, u Domu zdravlja radi 50 lekara Albanaca i petoro srpskih lekara, pa je moje pitanje da li je kriterijum partijska ili nacionalna podobnost i da li je to poruka da su Albanci nepodobni za vršenje funkcija i smatraju se nepoželjnim“, rekao je Kamberi.

Đorđe Milićević iz SPS-a zamolio je predsedavajućeg da ne dozvoljava pominjanje genocida u Srebrenici, jer ga kako kaže, tamo nije bilo.

On je zahvalio Milošu Zemanu koji se izvinio zbog bombardovanja SR Jugoslavije i rekao da je to ogromna satisfakcija za Srbiju.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije umesto pitanja ponovo je čitao saopštenje lidera njegove stranke Dragana Markovića Palme u kojem uz niz uvreda, poziva lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na poligraf.

Poslanik je pitao da li je pokrenuta istraga o belešci iz 2014. u kojoj je, kako je rekao, Đilas optužen za nasilje u porodici.

Milija Miletić sa liste Aleksandar Vučić Za našu decu čestitao je dan pčelara i pitao Vladu da li postoji mogućnost za veće subvencije u proizvodnji meda.

Poslanik saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek pitao je da li su predviđena sredstva za deo puta između Banatskog Aranđelova i Crne Bare, koji je u jako lošem stanju, a kraći je put ka Mađarskoj.

Miloš Terzić sa liste Aleksandar Vučić Za našu decu pitao je da li se vraća obavezno služenje vojnog roka.

On je istakao da je nekadašnji predsednik Boris Tadić odgovoran za propast vojske i da bu „slava boraca sa Košara potamnela“ da nije došlo do promene vlasti.

Narodni poslanici konstatovali potvrdili su mandate za dvoje novih poslanika – Dejana Radenkovića i Dunje Simonović Bratić iz Socijalističke partije Srbije.

Poslanici će u nastavku završiti juče započetu raspravu o listi kandidata za člana saveta REM-a, mada do sada nema reči o kandidatima, već svaki poslanik iznosi svoje viđenje medijske slike Srbije.

Do kraja dana poslanici će razmotriti amandmane na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, a glasanje se očekuje oko 18 časova.

Iz rasprave u Skupštini Srbije nije jasno koga će poslanici podržati za Savet REM-a

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o listi kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i najavili da će glasati, ali iz izlaganja nije jasno ko će dobiti podršku.

Kandidate je imenom i prezimenom pomenuo jedino poslanik SPS-a Uglješa Marković koji je istakao da „iako se bira između iskustva i mladosti“, i Milorad Vukašinović i Goran Eror imaju dovoljno znanja i iskustva za funkciju za koju su se kandidovali.

Marković je istakao da je Vukašinović decenijama novinar i da je obavljao niz odgovornih funkcija, napisao više knjiga i „nema ni jednu mrlju u karijeri“, dok je Eror, iako znatno mlađi, fakultet završio s visokim prosekom, radio ka novinar i urednik više emisija o poljoprivredi i kao voditelj vesti.

Ostali poslanici govorili su uglavnom uopšteno o medijskoj sceni.

Poslanik Milija Miletić („Aleksandar Vučić – Za našu decu“) pitao je REM zašto se kanali Sport kluba ne mogu gledati u celoj Srbiji, bez obzira ko je vlasnik, jer ljudi žele da gledaju „našu reprezentaciju, Novaka Đokovića i druge sportove“.

Muamer Bačevac (SDPS) govorio je o tome da će podršku kandidatu dati „prema dostojnosti“, ali to nije objasnio, već je govorio o unapređenju medijskog pluralizma.

Za Bačevca Javni servis RTS treba da osnuje redakciju na bosanskom jeziku, a kritikovao je što nema emisija o problemima nacionalnih manjina.

Marko Atlagić („Aleksandar Vučić- Za našu decu“) kritikovao je medijske napade na predsednika Srbije i njegovu porodicu i ocenio da je to poslednjih dana naročito pojačano prema Vučićevom sinu Danilu.

Ocenio je da postoji „sprega medija“ pod kontrolom Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i „analitičara šarlatana“ koji „truju građane“ i rekao da to mora hitno da prestane.

Još jedan poslanik s liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, Veroljub Arsić, rekao je da „postoji zebnja“ da će, kakve god odluke doneli Skupština ili REM, „Dragan Đilas i Dragan Šolak pokušati da predstave da je u Srbiji diktatura i da mediji rade po nalogu nekog diktatora“.

Arsić je ponovo kritikovao ideju da još jedna od televizija dobije nacionalnu frekvenciju jer bi tako „Đilas i Šolak bili bogatiji za 300 do 400 miliona evra“.

Glasanje za jednog od dva predložena kandidata za člana Saveta REM-a očekuje se oko 18 časova. Do tada bi poslanici trebalo da završe raspravu o amandmanima na zakone zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari