Imamović: Odnos prema manjinama kao prema stranom telu 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

“Evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje i jedan od najvažnijih zadataka i zato će fokus vlade biti na vladavini prava, budući da smo u pogledu ostala dva „stuba“ integracija – ekonomskih reformi i reformi javne uprave daleko dogurali” , ocenila je premijerka Ana Brnabić u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu.

Iako je ovaj predlog podnelo samo 15 poslanika, vadajuća većina tokom rasprave izjasnila se da će podržati predložene zaključke, dok je opozioni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović naveo da njegova stranka neće glasati za zaključke jer poslanici nisu učestvovali u njihovom donošenju.

Imamović je rekao da je njegova poslanička grupa odustala od podnošenja amandmana jer nisu želeli da „ti amandmani postanu instrument za političke obračune sa neistomišljenicima“.

Naveo je i da se manjinska pitanja sagledavaju u okviru Poglavlja 23, a da je manjinski akcioni plan u tom poglavlju sa stanovišta Bošnjaka nelegalan i nelegitiman i da položaj nacionalnih manjina u Srbiji nije uređen.

„Odnos prema manjinama je takav kao prema nekom stranom telu koje ili će samo nestati ili ga treba ukloniti“, rekao je Imamović.

Osvrnuo se na nepotpuno procesuiranje ratnih zločina iz devedesetih godina, u prvom redu u Sjeverinu i Štrpcima, a ocenio je da su prava nacionalnih manjina u Vojvodini na daleko većem nivou nego u ostatku Srbije. Poslaniku Imamoviću replicirali su gotvovo svi prisutni predstavnici Vlade.

Premijerka Brnabić zatražila je da joj poslanik SDA tačno navede stranicu izveštaja EK na kojoj piše da su “Bošnjaci diskriminisani“, jer ona tako nešto nije pronaša u izveštaju.

Primetila je da je Imamović rekao da je razmišljao da predloži amandmane, ali nije i ocenila da su time sami odlučili da ne učestvuju, a da posle govore kako ih niko nije čuo.

„Vi ste onda izabrali da ne učestvujete. Nije demokratija da ne učestvujete u dijalogu. To je demokratija na način kako je shvata naša opozicija“, rekla je Brnabić, a Imamović joj je odgovorio da je nepristojno da on njoj govori na kojoj se strani izveštaja govori o manjinama.

Rekao je da je vlada Srbije sa aspekta Bošnjaka pala na ovom ispitu.

“Nemojte da mi glumite učiteljicu i da me isputujete. Niste vi ovde da mene ocenjujete, nego ja vas”, rekao je Imamović i dodao da je njegovo pravo da ne učestvuje, kao i pravo da nije saglasan sa zaključicma jer se, prema oceni stranke koju u parlamentu predstavlja, ne uvažavaju suštinske kritike EK na napredak Srbije u evrointegracijama.

Naveo je da je u Izveštaju navedeno i da sistem manjina u Srbiji ima brojne nedostatke u korenu, odnosno zakonskim rešenjima i da su donete izmene i dopune Zakona o nacionalnim manjinama kozmetičke promene.

“Potrebno je doneti novi zakon jer ovaj osim što je uopšten i ne uvažava specifičnosti, ne pruža adekvatan odgovor za uključivanje nacionalnih manjina u društveni život”, ocenio je poslanik SDA i dodao da se u Srbiji i pored pravosudnih odluka negira genocid u Srebrenici, ne procesuiraju se ratni zločini ni protiv drugih naroda Albanca i Hrvata, spominje se da se ne osuđuju ratni zločini, ratni zločinci, ovde se i dalje ratni zločinci bave javnim poslom.

Imamović je govorio i o nesrazmernoj zaposlenosti nacionalnih manjina i da je to posebno izraženo kod Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i Roma.

Odgovarajući na kritike Imamovića, ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da je pravo na primenu zakona jednako za sve i najavila da će to ministarstvo imati državnog sekretara koji će se isključivo baviti primenom zakona o nacionalnim manjinama na lokalnom nivou.

Obavestila je Imamovića da su primedbe na nedostajuće zakone bile teme sastanka sa nacionalnim manjinama održanim 24. novembra na kojem je Ministarstvo predložilo da do kraja ove godine se donesu odluke o najvažnija tri pitanja, među kojima su popis 2021. godine, zatim otvaranje dijaloga kako će biti sporvedeni izbori 2022. i predlozi kako da nacionalne manjine budu što više zastupljene na programima javnih servisa, pre svega na RTS-u.

„Svi imamo jednaka prava. Etnička različitost ne sme biti predmet diskriminacije“, kazala je Čomić i navodeći da je predlog zakona o zabrani diskriminacije, odnosno izmene i dopune u toku i da je potreban društveni dijalog za to.

Saglasila se sa Imamovićem da tema ratnih zločina u Srbiji nije na pravi način zastupljena, ali je istakla da ne postoji propis ili zakon kojim se može zabraniti licima koja su odslužila svoju kaznu da se bave bilo kojim poslom.

Imamovuću je povišenim glasom replicirala i minstarka za evrointegracije Jadraka Joksimović koja je rekla da je u njegovom slučaju došlo do temeljnog brkanja lončića i da se u parlamentu ne raspravlja o izveštaju EK, već o zaključcima.

“Žao mi je što vi poslaniče doživljate evro- integracije kao cilj za ostvarivanje partikularnih interesa Evropske vrednosti prepoznaju samo ljudska prava i slobode, ali ne i nacionalna prava. To ne postoji “, rekla je Joskimović.

Ona je navela i da ju je Imamović uvredio oslovljavajući je sa ministarka , jer ona nije lik iz Nušićeve komedije, već minstar.

Poslanik SDA joj je uzvratio da razume njen žar borbe, ali ne bi voleo da ona nastavi da viče na njega.

“Nadam se da nije sporno što mi pripadnici bošnjačkg naroda tražimo da poštujete Ustav i zakone. Joksimović je uzvratila da govori sa maskom i da valjda njen povišen ton ne smeta.

I predsednica Odbora za evropska integracije Elvira Kovač odgovorila je Imamoviću da je „najlakše biti u opoziciji, kritikovati, a ne nuditi nikakvo rešenje“ i istakla da su svi poslanici, uključujući i Imamovića na vreme znali kada će se razmatrati ovi zaključci i imali dovoljno vremena da podnesu amandmane.

Dodala je da su izmenjeni zakoni o nacionalnim manjinama u čijem su donošenju učestvovali svi nacionalni saveti i da je ceo proces bio transparentan.

Ona je navela i da u izveštaju EK dominiraju ocene „umerena pripremljenost“ i „izvestan napredak“, dok je u vezi pregovaračkog Poglavlja 23 sa Evropskom unijom, posvećenog reformi pravosuđa, antikorupcijskoj politici i osnovnim pravima, ocena „jako ograničen napredak“.

Prema rečima Elvire Kovač, prosečna ocena Srbije u ovgodišnjem izveštaju Evropske komisje je 3,03, dok je lane bila 2,95.

Kovač je navela da je EK konstatovala da je usklađenost politike Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU na niskom nivou od 60 odsto, a poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je ocenio da je izveštaj EK zlonameran i dodao da pojedine članice EU žele da zaustave Beograd na evropskom putu.

„Ako Srbija ne valja, zašto iz nje ne odlaze evropski investitori, upitao je Marković, tvrdeći da se Srbija munjevito ekonomski razvija, zbog čega je dva do tri puta jača od zemalja regiona. Smeta im što Srbija kupuje naoružanje. Ne kupujemo oružje da bi nekog napali, već da bi se branili ako nas napadnu susedi“, izjavio je Marković.

Brnabić: Vladavina prava jedan od fokusa Vlade

Premijerka Ana Bnabić navela je da je u prvih mesec dana od formiranja Vlade Srbije dosta toga uradilo i da je dat jasan signal da će vladavina prava biti jedan od fokusa.

U tom smislu, dodala je da je Srbija objavila GRECO preporuke i zahvalila je skupštini što je usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika uz amandmane koje je predložila Agencija za sprečavanje korupcije, a koji su se ticali preporuka GRECO-a.

Zahvalila je parlamentu i zbog toga što je u brzom roku izabrao Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, članove Državnog veća tužilaca, predsednike sudova širom Srbije.

A kada je reč o slobodi medija, Brnabić je kazala da je Vlada Srbije usvojila akcioni plan za medijsku strategiju, formirala Radnu grupu za to, kao i za zaštitu i bezbednost novinara sa čijim će se, kaže, članovima viđati makar jednom mesečno.

Ukazala je da je sadašnja ministarka kulture i informisanja Maja Gojković skinula sva saopštenja sa sajta preko kojih se prethodno rukovodstvo raspravljalo sa medijima.

“Izborni uslovi 2020. godine mnogo su bolji nego 2012, kao i što je sloboda medija danas neuporediva sa onom iz 2011. i 2012. godine. Formirana je Radna grupa za implementaciju ODHIR preporuka i dodala da se i dalje radi na unapređenju izbornih uslova, što je u interesu i vladajuće stranke i koalicije, jer se tako dobija i veći legitimitet vlasti.”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija pokazala spremnost za dijalog sa Prištinom, kao i veliku fleksibilnost i hrabrost,ali brzina u tom procesu ne zavisis samo od Srbije.

Poslanica Maja Mačužić-Puzić podnela ostavku

Poslanica Maja Mačužić Puzić iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ podnela je ostavku na funkciju poslanika, saopštio je danas na sednici Skupšine Srbije predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Nije navedeno zašto je podnela ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari