Poslanici raspravljaju o statistici, na početku sednice kritika jednog stava opozicije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su zasedanje i počeli raspravu o Predlogu odluke o Programu zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, koji je podnela Vlada.

Ovaj predlog pripremio je Republički zavod za statistiku (RZS) i njime se definišu aktivnosti kojima bi trebalo da se postigne potpuna harmonizacija statističkih istraživanja sa ostalim aktivnostima i da se propiše metodologija zvanične statistike.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunicija Tatjana Matić je izjavila da je cilj donošenje ovog zakona „harmonizacija sa standardima i praksom Evropske unije“.

Prema njenim rečima, ovim predlogom se utvrđuje inistitucionalni i programski okvir prikupljanje, proizvodnju i širenje podataka i informacija u sistemu zvanične statistike.

„Sistem zvanične statistike pored Republičkog zavoda za statistiku, kao glavnog proizvođača i koordinatora sistema, čine i Narodna banka Srbije, ministarstvo finansija i ostali odgovorni proizvođači zvanične statistike“, rekla je Matić.

Kako je navela, na ovom petogodišnjem planu zasnivaju se godišnji planovi zvanični statistike koje usvaja Vlada Srbije.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić je, izveštavajući o zakonu u ime odbora, istakla da su predstavnici „Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“, dok su bili u Skupštini, optuživali predstavnike vlasti da su „štelovali“ statističke rezultate, ali da je ta „teza pala u vodu“.

„Statistika je svedok napretka koji smo ostvarili prethodnih godina i pređenog teškog puta“, rekla je Tomić, ističući zaslugu Srpske napredne stranke, čija je članica i poslanik, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poslanici će do kraja sednice razmotriti i nekoliko kadrovskih rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari