Aleksić: Ako može Karić da gradi za 500 evra, zašto država gradi za 550? 1Foto: Stefana Savić

Drugi dan rasprave o amandmanima na Predlog zakona o jeftinim stanovima za pripadnike službi bezbednosti sveo se na polemiku vlasti i opozicije ko je kriv za loš materijalni položaj zaposlenih u vojsci i policiji.

I dok je opozicija tvrdila da zbog ovakve vladine politike vojsku napuštaju i najbolji vojnici u Vojsci Srbije, dotle je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin odgovarao da sadašnja vlast brine o pripadnicima snaga bezbednosti i da u prilog tome govori predloženi zakon kojim se po povoljnijim uslovima omogućava kupovina stanova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je osmislio ovaj projekat, jer želi da poboljša život pripadnicima vojske i policije i mi moramo da im učinimo život lakšim i pokažemo koliko smo im zahvalni za to što rade“, rekao je Vulin i dodao da država pomaže i pokazuje brigu o pripadnicma snaga bezbednosti. On je istakao i da je vlast pre 2012. godine mogla da uradi nešto slično, ali da tada nije urađeno ništa.

Vulin je ocenio i da je dosta teško razumeti kritike opozicije koja u jednom momentu tvrdi da izgradnja jeftinih stanova znači uvođenje službi bezbednosti u dužničko ropstvo, a odmah zatim traži te iste privilegije i za zdravstvo i obrazovanje. ”Je li to dužničko ropstvo ili je to pomoć? Je li to pozitivna diskriminacija ili je to nešto što je katastrofa, jako loše za sve ljude”, upitao je Vulin.

Opozicija tokom rasprave nije sporila da bi pripadnici snaga bezbednosti trebalo da budu stimulisani i da lakše dođu do stana, ali su istakli da su kriterijumi nejasni kao i da bi bilo bolje da su im plate veće. Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić je ukazao da iz vojske sve više odlaze i izneo podatak objavljen u medijima da je vojsku zbog loše materijalne situacije napustio najbolji vojnik Srdjan Ristić.

„Mi smo za to da oni koji nemaju krov nad glavom do njega i dođu. Ali poražavujće je to što je 18.900 pripadnika izrazilo želju da dobije stan po povoljnijim uslovima, a da njih čak 30.000 nema rešeno stambeno pitanje“, rekao je Milojičić. Kako je istakao, da bi neko izdvojio 500 evra po kvadratu, koliko je najavljeno da će biti maksimalna cena kvadrata, to ne može da učini sa platom od 30.000 dinara ili platom od 23.000, koliko primaju civili koji su u sistemu snaga bezbednosti.

Vulin mu je odgovorio da plata nije dovoljno velika, ali da je veća nego što je to bila za vreme Demokratske stranke, dok je Milojičić rekao da je demokratska vlast 2000. godine zatekla vojnike sa platom od 30 evra, a da ju je 2012. godine kada je otišla sa vlasti ostavila sa platom od 300 evra.
„Mi smo tada morali da ispravljamo ono što ste vi devedesetih uništili“, dodao je Milojičić.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić govoreći o lošem materijanom stanju u vojsci pomenuo je i način na koji je kupio stan ministar Vulin u širem centru Beograda, ali mu je pošto je rekao da „nemju svi tetku u Kanadi da im plati stan“ predsedavajući isključio mikrofon.

„Ako Bogoljub Karić, kao privatnik, može da gradi stanove na istoj lokaciji gde i vi i prodaje ih za 500 evra po kvadratu, kako to onda država prodaje subvencionisane krvadrate u Beogradu za 550  evra, znači skuplje nego Karić. Zašto lepo ne usmerite ljude da kupe stanove od Karića, koji svima prodaje stanove po istoj ceni. Razumeo bih da ste ostali pri starom obećanju Vučića da će cena stanova  biti 380 evra po kvadratu, ali te prvobitne cene dođosmo na 550 evra“, rekao je Alkesić.

Replicirajući Aleksiću naprednjak Vladimir Orlić rekao je  da samo ako neko ume bolje, može da kritikuje. „Pošto nkada nsite umeli  bolje, ako imate promil ljudskog dostojanstva  možete samo da ćutite i klimate  glavom  i da konstatujete da je nešto dobro“, rekao je Orlić, a njegov stranački kolega Aleksandar Marković ocenio je da demokrate nisu došle na vlast ne bi ne jedan vojnik bio bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari