Poslanici Skupštine Srbije pitali o Romima, protestima, Izraelu i - Đilasu 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su danas pravo da utorkom postavljaju pitanja nadležnima, a teme su bile prava Roma, napadi na poslanike, ratna kriza u Izraelu i – Dragan Đilas, predsednik opozicione Stranke slobode i pravde.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović obratio se na zahtev romske manjine koja je, kako kaže, najosetljivija zajednica koja broji između 500 i 800 hiljada građana.

Rekao je da treba pokrenuti jače procese inkluzije Roma, jer su zakoni o pravima manjinskih zajednica dobri, ali primena u praksi je loša, pa u državnom sistemu nema ravnomerne zastupljenosti, a pitao je Ministarstvo prosvete da li razmišlja o uvođenju više nastavnog kadra romske nacionalnosti u škole.

Snežana Paunović iz SPS-a osvrnula se na protest nekolicine građana koji su prošle nedelje kako je rekla, nasrnuli na poslanika Đorđa Milićevića i na neke poslanice Srpske napredne stranke.

Ona je rekla da su poslanici trpeli psovke, uvrede i pretnje i da je to postala praksa, ali nije navela ko su ljudi koji su protestovali i zbog čega.

Ona je zamolila MUP da obrati pažnju ko su organizatori ovakvih skupova i da legitimišu ljude koji su došli na proteste.

Poslanik Socijaldemokratske partije Muamer Bačevac rekao je da su mir meseca Ramazana ove godine presekle ružne scene iz Jerusalima gde se „sprovodi teror nad islamskim vernicima“, i da su mnogo svetski zvaničnici osudili to nasilje.

Bačevac je pozvao sve verske zajednice i organizacije koje se bave ljudskim pravima da osude to nasilje i apeluju na mir.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković pozvao je poslanike „da zamisle da su Dragan Đilas“ i da „svakog dana konstruišu afere da skrenu pažnju sa svojih računa“ u bankama.

Marković je pohvalio vakcinaciju, nabavku naoružanja, i napredak Srbije u odnosu na period bivše vlasti i rekao da je za Đilasa izborni cenzus „misaona imenica“, a konkretno pitanje nije postavio.

Poslanici su u nastavku razmatrali zakone sa dnevnog reda.

Poslanici o zapošljavanju, železnici, pečatu i međunarodnim ugovorima

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu sa 12 tačaka dnevnog reda, među kojima je pet zakona, potvrđivanje pet ugovora i dve tačke o kadrovskim rešenjima.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti donosi se zbog usklađivanja sa Zakonom o planskom sistemu Srbije, a kako je napisano u obrazloženju, „očekuje sa veće uključivanje lokalnih samouprava u izrade akcionih planova zapošljavanja“.

Predlogom zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, tehničko zakonodavstvo se usklađuje sa regulativom koja se primenjuje u Evropskoj uniji, a naročito nakon skrininga za pregovaračko poglavlje jedan – Sloboda kretanja roba.

„Predlogom se definiše pravni osnov za unapređivanje tehničkog zakonodavstva, usklađivanje sa najboljom praksom EU i savremenim standardima u oblasti tehnike, poboljšanje uslova za poslovanje i razvoj srpske privrede, kao i smanjivanje nelojalne konkurencije i uklanjanje neopravdanih prepreka trgovini“, navedeno je u obrazloženju.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa, donosi se kao doprinos ujednačenom razvoju i primeni elektronske uprave.

U obrazloženju Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, navedeno je da je broj prevezenih putnika u padu, pa je 2016. godine bilo prevezeno 6,08 miliona, 2018. – 5,08 miliona, da bi 2020. godine taj broj bio tek 2,6 miliona.

„Osetni pad u broju prevezenih putnika uzrokovan velikim brojem zatvora pruga i poteškoća u saobraćaju uzrokovanih velikim brojem radova na obnovi i rekonstrukciji železničke infrastrukture, ali i epidemijom zarazne bolesti kovid-19“, navedeno je. Istaknuto je da se ovo usklađivanje pre svega odnosi na uslove i pravila u pogledu povraćaja i naknade cene karte u slučaju kašnjenja voza, kao i prava osoba sa invaliditetom i osoba sa smanjenom pokretljivošću koje koriste uslugu železničkog prevoza.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida, navedeno je da je taj zakon na snazi od 1992. godine, da se sada sedište prebacuje i formalno u Beograd, te da direktora, upravni odbor i nadzirni odbor muzeja imenuje vlada.

Poslanici će potvrditi Memorandum sa Vladom Komonvelta Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede, Ugovora sa Argentinom o izručenju, kao i o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora Srbije i Belorusije o izručenju, kao i Srbije i Argentine o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija.

Poslanici bi trebalo da razmotre prestanak funkcije predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu zbog uslova za penziju, kao i izmenu Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koji je podnela Poslanička grupa SPS-a.

Dačić sazvao sednicu Skupštine Srbije i o Predlogu zakona o rodnoj ravnopravnosti

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je danas sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu će, između ostalog, biti i predlozi zakona o zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti, na predlog Vlade Srbije.

Sednica je zakazana za utorak, 18. maj.

Poslanici će na sednici raspravljati i o predlozima izmena zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, zatim o planiranju i izgradnju, o elektronskom dokumentu i o predlozima izmene zakona o uslovima za sprovođenje projekta izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti.

Na sednici će biti reči i o izmenama zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, o metrou i o gradskoj železnici, kao i o listi kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari