Poslanici SPS kritikovali naslovnu stranu Danasa 1 Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Jedna novina je danas objavila da Vučić i Dačić patriotizam mogu da stave u koferče. Nema apsolutno nikakvih problema , jer će o Vučićevom i Dačićevom patriotizmu reći građani šta misle na parlamentarnim izborima . Oni koji se plaše izbora njima je preostao bojkot.

Međutim, da li sloboda medija podrazumeva da svakog dana gledamo novu naslovnu stranu sa istom porukom, metom iscrtanomn na legitimno izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću , sve dok se cilj koji neko izgleda želi da postigne ne ostvari“, rekao je tokom rasprave o zakonima iz oblasti kulture Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije aludirajući na naslovnu stranu Danasa i izjavu Marinike Tepić, potpredsednice SSP da Vučićev i Dačićev patriotizam staje u koferče

On je naveo da je iz skupštinskog hola dovedena u pitanje diplomatska aktivnost Srbije koju vode ministar inostranih poslova i predsednik države. Pozvao je i ministra kuture Vladana Vukosavljevića da učini sve kako bi se medijima omogućilo da slobodno izveštavaju, apostrofirajući pre svega RTS, Informer i Pink, koji, kako je procenio poslanik SPS-a trpe velike pritiske, pretnje i pozive na linč.

Navodeći da je ranije od Ministarstva kulture i informisanja dobio odgovor da oni nastoje da predlože regulatorni okvir u kome se ostvaruje sloboda medija, ali se i štiti društvo i pojedinci od širenja ideja nasilja i mržnje, Milićević je pitao kada će Srbija konačno dobiti taj zakonski okvir.

„Molba vama je da konančno vidimo tu zakonsku regulativu kojom ćemo omogućiti novinarima da objektivno, profesionalno, nezavisno, bez pritiska obavljaju svoj posao”, poručio je Milićević Vukosavljeviću.

Odgovarajući na pitanje Vukosavljević je naveo da se govor mržnje, pretnje i klevete, kojih ima u javnom prostoru u Srbiji, moraju sankcionisati primenom drugih zakona, krivičnog i prekršajnog, a da je potrebno i “nekim alatima” podizati svest o značaju medija i javne reči u društvu.

„To je veliki izazov za celo društvo i to je posao kojim svi moramo da se bavimo u granicama nadležnosti. Neprestano to mora da bude tema, jer živimo u duhu vremena u kome mediji opredeljuju i svest pojedinca, ne samo kroz informacije, nego i kroz korišćenje određenog stila, rečnika itd“, rekao je Vukosavljević i dodao da je konačno usaglašen i usvojen tekst medijske strategije i da veruje da će u kratkom roku setom medijskih zakona biti regulisana brojna delikatna pitanja.

Naveo je i da taj tekst nije jedina stvar koja rešava, kao neki duh iz mašine „Deus ex machina“ u jednoj složenoj oblasti, jer , kako je naveo , naši mediji su ogledalo našeg društva u svakom smislu, i pozitivnom, i negativnom.

A socijalista Neđo Jovanović, označio je Mariniku Tepić kao „dobrog ambasadora Kosova kad je reč o napadima na Vučića i Dačića“ i dodao da ona u svojim nastupima podriva Srbiju i to pojedini mediji koriste za podizanje tiraža. On je zapitao i da je to sloboda govora ili je protivpravno delovanje i ima li tu krivičnog dela na koje moraju da reaguju tužilaštvo i sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari