Poslanici SRS ostavili Vučiću knjigu o Srebrenici, prošetali centrom Beograda 1Foto: Beta/ AP Photo/Marko Drobnjakovic

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) ostavili su danas za predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pisarnici zgrade Predsedništva drugi i treći tom knjige njihovog lidera Vojislava Šešelja „U Srebrenici se nije desio genocid“.

Funkcioner stranke Miljan Damjanović najavio je da će od predsednika države i Vlade tražiti da se krivično goni svako ko bude rekao da se u Srebrenici desio genocid.

„U Srebrenici se nije desio genocid. Kosovo i Metohija je zauvek Srbija. Srpska radikalna stranka se nikada neće odreći svoje ideologije srpskog nacionalizma“, poručio je Damjanović obraćajući se ispred Predsedništva na kraju šetnje koju je SRS organizovao povodom 20 godina NATO bombardovanja.

Damjanović je poručio da će od predsednika Vučića i Vlade Srbije tražiti „da se krivičnim zakonom goni svako ko kaže da se u Srebrenici desio genocid“, jer „niko ne može da naša buduća pokoljenja i srpski narod naziva genocidnim“.

„Nastavićemo svakodnevno da tražimo od Vlade Srbije i ovog režima prekid bilo kakve saradnje sa NATO paktom i nastavka strmoglavog puta Srbije ka Evropskoj Uniji… Niko ne može naš narod da naziva genocidnim, posebno ne oni koji su isporučivali Radovana Karadžića, Ratka Mladića i sve druge srpske junake Haškom tribunalu“, rekao je Damjanović.

„Pozivamo sve te koji sebe nazivaju intelektualcima, naučnicima, kao i predstavnike političkih partija koji kažu suprtono od stavova Srpske radikalne stranke da izađu na tv duel sa dr Vojislavom Šešljom da rasprave o tome i da se stavi tačku na to i dokažemo da se u Srebrenici nije desio genocid“, kazao je Damjanović i ponovio da se može govoriti o zločinima, ali ne o genocidu.

Drugi i treći tom knjige „U Srebrenici se nije desio genocid“ poslanici SRS Miljan Damjanović i Ljiljana Mihajlović ostavili su u Predsedništvu na kraju šetnje koja je počela ispred nekadašnjeg restorana „Ruski car“ u ulici Kneza Mihaila. Damjanović je kazao da su na pisarnici dobili uveravanja da će sutra dobiti potvrdu da su knjige predsedniku Srbije predate, i dodao da će prvi tom ove trilogije biti naknadno obljavljen.

Na početku šetnje, koju su predstavnici SRS organizovali povodom 20 godina NATO bombardovanja, lider radikala Vojislav Šešelj zapalio je zastave Evropske Unije i NATO alijanse, rekavši da tim činom želi da dočara šta misli o EU i NATO.

Šešelj je poručio da srpski narod nikada neće zaboraviti „divljačko-zločinačko bombardovanje Srbije“.

„Nikada to ne možemo zaboraviti i nikada to nećemo oprostiti. Nikada srpskom narodu neće pasti na pamet da se učlanjuje u tu organzaciju i da nas te zveri ucenjuju da napadamo druge narode“, rekao je Šešelj.

On je kazao da Srbija nema šta da traži u EU, u kojoj su „skoncentrisani svi najgori srpski neprijatelji“ koji su vekovima pokušavali da upropaste zemlju i da za državu postoji samo jedan put – ka istoku, ka Rusiji i učlanjenju u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODBK).

Šešelj je poručio da je Haški tribunal izrekao „drakonsku kaznu“ za Radovana Karadžića „bez dokazane krivice“, a „za izmišljena krivična dela“, jer „genocid nije ni postojao“.

Tokom šetnje aktivisti i simpatizeri stranke nosili su veliki transparent „EU + NATO – neprijatlji Srbije“, kao i zastave Srbije, Srpske radikalne stranke i one na kojima piše „Velika Srbija“ i sa slikom Vojislava Šešelja.

Okupljeni su nosili bedževe „U Srebrenici nije bio genocid“, u jednom trenutku zapalili su i baklje, a celom trasom šetnje okupljeni su uzvikivili „Srbija, Rusija, ne treba nam unija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari