Posle više od godinu dana odlaganja, sporenja i usaglašavanja, u Skupštini Srbije juče je počela rasprava o dva akta kojima se reguliše pitanje autonomije Vojvodine – zakonu o prenosu nadležnosti i statutu APV. Tokom rasprave o Predlogu zakona čule su se i tvrdnje opozicionih poslanika da je reč o istorijskoj sednici koja umnogome podseća na početak procesa gubljenja Kosova i Metohije, ali i na takozvani Beogradski sporazum kada su otvorena vrata za odlazak Crne Gore iz državne zajednice.

Opozicija je optužila vlast i „za opasno razgrađivanje Srbije“ i podnela oko 160 amandmana, dok su desetak amandmana predložile stranke koje čine skupštinsku većinu.

Bez obzira na brojne kritike iz redova SRS, DSS-NS i SNS, pa čak i najavu žalbi Ustavnom sudu, oba dokumenta dobiće podršku kompletne vladajuće koalicije i opozicionog LDP, što znači da će u ponedeljak 30. novembra, kada se očekuje glasanje, zakon biti izglasan, a statut potvrđen, s najmanje 140 glasova.

Predloženi zakon obrazlagao je premijer Mirko Cvetković, koji je objasnio da se nadležnosti Vojvodine usklađuju sa ustavnim rešenjima, kao i da se dosledno sprovodi decentralizacija i koncept pokrajinske autonomije bez elemenata državnosti. On je naveo i da se vojvođanske nadležnosti mogu podeliti u dve grupe – izvorne i poverene, kao i da će pitanja imovine i finansiranja nadležnosti biti uređena posebnim zakonima.

– Po Ustavu Srbije, autonomne pokrajine upravljaju pokrajinskom imovinom, imaju izvorne prihode i obezbeđuju sredstva jedinicima lokalne samouprave za obavljanje poverenih poslova, usvajaju svoj budžet i završni račun – kazao je premijer Cvetković.

Poslanici SRS naglasili su da je zakon o utvrđivanju nadležnosti prvi korak u razgrađivanju Srbije. „Ne volim ovu zgradu parlamenta, jer su ovde samo nestajale države. Ovo je istorijska sednica, a vi, gospodine Cvetkoviću, ući ćete u istoriju zahvaljujući sporazumu Cvetković-Čanak“, poručila je radikalka Gordana Pop Lazić.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ocenio je da, nakon usvajanja ovog zakona, ministri neće imati nijednu nadležnost u Vojvodini, jer je u predloženim rešenjima „prikrivena država“. Nikolić je ocenio da se tim zakonskim predlogom „na surov način definiše Vojvodina kao apsolutna posebnost“ u odnosu na druge delove Srbije i da je to rezultat ultimatuma pojedinih stranaka unutar Vlade.

– U Nemanjinoj 11 došlo je do „resavske škole“ zahvaljujući kojoj se u Vojvodini ponovo stvara i povampiruje san o Brionskoj Vojvodini u Brionskoj Jugoslaviji – poručio je predstavnik DSS Slobodan Samardžić.

Tokom jučerašnje rasprave poslanici vladajućeg ZES branili su predloženi zakon, savetujući opozicionim poslanicima da „dijalog s površnog i demagoškog vrate u okvire ustavnopravne rasprave“, a Branko Ružić iz SPS naveo je da je „smešno da oni koji su doprineli da se Crna Gora otcepi iz državne zajednice sada prave poređenja sa predloženim zakonima“.

 

Godišnjica prisajedinjenja

Gradski odbori DSS iz Beograda i Pančeva su povodom početka rasprave u Skupštini postavili juče na Pančevačkom mostu transparent s natpisom „Stop separatističkom Statutu“. Predsednik Pokrajinskog odbora stranke Zoran Lončar je naveo da ovom akcijom DSS želi da ukaže na 91. godišnjicu od kada je Vojvodina donela odluku o pripajanju Srbiji. Predstavnici grada Novog Sada danas će obeležiti godišnjicu prisajedinjenja Srbiji teritorija koje uglavnom čine današnju APV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari