Poslanik Bundestaga o poseti ministarke Joksimović: Pitali smo Srbiju u koju EU želi da ide 1Foto: (1)N1 (2)FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je da je tokom posete srpske ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Berlinu bilo reči o tome u koju Evropsku uniju Srbija želi da ide, autoritarnu ili demokratsku.

Socijaldemokrata Juratović, predsednik parlamentarne grupe Bundestaga za Jugoistočnu Evropu, naveo je da Srbija „ne može da sedi na više stolica“ i da mora jasno da se opredeli gde želi da ide.

„Srbija mora da se odluči da li želi Evropu (mađarskog premijera Viktora) Orbana i Višegradske grupe koja je u Evropskoj uniji samo zbog ekonomije ili želi Evropu vrednosti. Mi ne znamo šta Srbija želi. Sa svima bi htela da ima dobre odnose i da sedi na svim stolicama“, rekao je Juratović za Dojče vele.

Juratović, koji je juče bio jedan od sagovornika Joksimović u Berlinu, kazao je televiziji N1 da Evropsku uniju iritira ponašanje Srbije, jer je dijalog koji dve strane vode manje-više zadovoljavajuć, dok je ono što se može videti u samoj Srbiji „druga stvar“.

Naveo je da je u razgovorima sa Joksimović bilo reči o ulasku Srbije u EU, odnosima u regionu, ali i o medijskim slobodama u Srbiji koje se, kako je naveo, „sa zapadnog gledišta kritično posmatraju“.

Dodao je da je Joksimović govorila da EU treba više da se angažuje, a da on smatra da Unija već čini mnogo toga na terenu.

U razgovoru s državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Mihaelom Rotom, Joksimović je uveravala Nemačku da je Srbija i dalje privržena evropskom putu, navodi Dojče vele.

Nakon razgovora s Rotom i predstavnicima poslaničkih grupa u Bundestagu, Joksimović je rekla da veruje u punu podršku Berlina ostvarenju ciljeva Beograda po pitanju sprovođenja reformi, ali i nastavka pregovora sa EU o članstvu.

Juratović je za Dojče vele rekao da predstavnici Srbije u Nemačkoj uvek čuju iste zamerke kada razgovaraju o putu ka Evropskoj uniji, o nedostacima na području vladavine prava, pravosuđa i slobode medija.

To je potvrdila poslanica Bundestaga Renate Alt iz liberalne partije, takođe zadužena za Jugoistočnu Evropu.

„Najveći kamen spoticanja za Srbiju leži u području pravosuđa, slobode mišljenja i vladavine prava. Na tim područjima Srbija je načinila veće nazadovanje nego pomake“, rekla je Alt.

Dodala je da „ne čudi što Srbija prošle godine nije ni otvorila ni zatvorila nijedno pregovaračko poglavlje“ sa EU.

Juratović je za N1 rekao i da je u Srbiji primetna glorifikacija zemalja kao što su Kina i Rusija, a da se motri i na proces suočavanja sa prošlošću.

„Ja sam napomenuo da me kao demokratu iritira da se slave Tito, Draža Mihailović, Ljotić. Ne znam više sa kojom Srbijom imam posla“, kazao je.

Povodom neformalnih dokumanata, takozvanih „non-pejpera“, koji su se nedavno pojavili u javnosti, Juratović kaže da niko u Evropi neće prihvatiti promene granica po etničkim linijama.

„Takav non-pejper bi trebalo da završi u košu za smeće i da se niko njime ne bavi ozbiljno, međutim, znam sa kojim regionom imamo posla i da se svi non-pejperi, na žalost, kod nas moraju ozbiljno shvatiti“, rekao je Juratović.

Naveo je da EU „nikada ne sme da ostane unija finansijskih interesa, nego demokratskih vrednosti“ i dodao da u njoj želi da vidi i Srbiju i Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari