Posle "rata sa koronom" penzioneri će se opredeliti 1Đorđe Vukadinović Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Od ishoda „rata“ protiv korone zavisiće kako će opredeliti penzioneri, koji u najvećem broju glasaju za SNS, odnosno za njenog lidera Aleksandra Vučića.

Naši najstariji građani trenutno su pomešanih osećanja i nemaju jasan politički stav. Deo njih je sigurno nezadovoljan, a mnogi verovatno podržavaju stroge mere izolacije zbog kojih im je uskraćen izlazak iz kuće, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali kako će mere izolacije starijih od 65 godina uticati na njihovu podršku Aleksandru Vučiću, koji obavlja funkciju predsednika države.

Sagovornici Danasa slažu se i da su penzioneri najdisciplinovaniji deo biračkog tela, pa će sigurno svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo iskazati na izborima.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, za naš list kaže je u ovom trenutku teško precizno reći kako će mere uticati na stav penzionera.

– Oni se kao i drugi građani u ovoj situaciji ponašaju u fazama. U jednoj su sigurno nezadovoljni jer su uskraćeni za izlazak iz kuće, a u drugoj kada vide da je neko preminuo i šta se dešava u drugim zemljama kažu da ovde možda nije tako loše. Dakle, sigurno je da ima nezadovoljnih i ogorčenih, ali kada vide ozbiljnost situacije, mnogi se smire i nemaju negativan odnos prema vlasti. Generalno, nemaju neko čvrsto opredeljeno političko mišljenje već se raspoloženje menja od situacije do situacije. Kako će se sve ovo odraziti na njihov politički stav zavisiće i biće jasnije kada se ova kriza završi, jer je sada još rano za političke refeleksije ove epidemije – navodi Pejić.

Posle "rata sa koronom" penzioneri će se opredeliti 2

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ukazuje da su penzioneri lavovski i ubedljivo glavni deo biračkog tela naprednjaka.

– Oni u milionskom broju glasaju za SNS, uz aktiviste, profitere odnosno one koji od glasanja imaju koristi i sigurne glasove. Više od milion penzionera glasalo je za prošle predsedničke izbore, odnosno 70 odsto penzionera je glasalo za Vučića. Treba reći da su ti i oni koji glasaju za socijaliste – kaže on. Kako dodaje, zato nije slučajno što Vučićeve poruke, osim objektivnog i zdravstvenog aspekta, imaju i taj politički motiv koji otkriva njegovu želju da ne izgubi taj deo birača.

– Ne može se sada precizno reći hoće li on izgubiti i koliko, ali njegovi nastupi, njihov broj i ton obraćanja pokazuju da je svestan činjenice da su mu oni osnovna biračka baza ali i potencijalna opasnost. Koliko je realna ta opasnost sada je teško reći i to će zavisiti od ishoda čitave priče o korona virusu – navodi Vukadinović.

Prema njegovim rečima, tvrđi deo penzionera koji ga podržava, podržava i mere, ali drugi deo je nezadovoljan i postoji opasnost da se oni možda razočaraju.

– Zato ih on stalno ubeđuje i podseća da to radi za njihovo dobro. Ne mislim da će biti velikih pomeranja. Deo će se verovatno osuti, pogotovo oni koji nisu imali velike koristi. Ali nije isključeno i da pridobije deo penzionera koji inače nisu bili njegovi ali koji će biti dirnuti „pažnjom“ koju on pokazuje. Dakle, biće i osipanja, a možda i priliva pogotovo ako „rat protiv korone“ koji je on proglasio, bude proglašen kao uspeh i pobeda – ukazuje naš sagovornik.

Na pitanje kome će se odliti razočarani, Vukadinović odgovara da misli da neće ići daleko.

– Možda ka SPS, ili će otići u apstinente ili ka (Aleksandru) Šapiću. Najmanje će se opozicija okoristiti – zaključuje Vukadinović.

Podrška izgleda nije jednodušna

Đorđe Vukadinović ukazuje i na napor koji ulažu vlast i mediji koji je podržavaju da otklone svaku sumnju da su mere zakasnile. „Nije siguran kako reaguje populacija, posebno penzioneri, pa se povlači i istura lekare u prvi plan. Verovatno ima istraživanja koja pokazuju da podrška, iako većinska, nije jednodušna“, navodi Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari