Potpirivanje “požara” pred kampanju 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

“Dramatične” poruke predstavnika zvaničnog Beograda, pre svega premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, nakon neuspele runde briselskog dijaloga s Prištinom, u velikoj meri su motivisane predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

To ocenjuju za Danas stručnjaci za srpsko-albanske odnose. Kako ukazuju pojedini naši sagovornici, populističke i nacionalističke poruke koje se mogu čuti ovih dana i u Beogradu i u Prištini pre svega su namenjene domaćoj javnosti, ali međunarodna zajednica neće ostati imuna na “retoričko zveckanje oružjem”.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom i aktuelni lider Levice Srbije, kaže za danas da su najnovije tenzije oko Kosova i retorika Vučića i Nikolića priprema za izbore i deo kampanje.

– To su dva mangupa koji pre podne potpiruju požare, a posle podne ih gase. Samo je kod Srpske napredne stranke moguće da se u istoj rečenici kažu da su u Briselu dali sve i sve prihvatili, a onda da neće dati Srbe na KiM i da se Albanci uzdrže od napada. Igraju se sa državom i Srbima na KiM, smatra Stefanović.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, ocenjuje za Danas da Nikolić kupi poslednje poene nacionalističkim izjavama pre odluke Vučića o kandidatu vladajuće stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

– Ne postoji drugačije objašnjenje za naprasno uključivanje Nikolića u pregovore osim da se javno mnjenje u Srbiji testira da li bi Nikolić mogao da pobedi opozicione kandidate. S druge strane, jačanje radikalne političke grupe Vetevendosije i pojačavanje antisrpske retorike na Kosovu posle hapšenja Haradinaja plaši vladajuću koaliciju da bi u budućnosti moglo doći do drugačije političke konstelacije ili da se iniciraju nemiri u Prištini. Tači se trudi da nacionalističku javnost na Kosovu umiri zaoštravanjem retorike. Primećuje se da SNS pokušava da nametne Kosovo kao temu predstojećih izbora. U poslednje vreme izjave premijera i predsednika, zveckanjem oružja, slanje maskiranog voza i teatralno napuštanje pregovora govore u prilog ideji da se opozicioni kandidati pobede na nacionalističkoj temi, ističe naš sagovornik.

Beširi ukazuje i da “Vučić nije ubeđen u Nikolićevu pobedu, budući da bi na krilima pobede Donalda Trampa mogli isplivati Šešelj i Jeremić kao kandidati u drugom krugu”.

 – Jasno je da su pregovori ušli u izborni ciklus koji predstavlja svojevrsno vrzino kolo na relaciji Beograda i Prištine. Retorika se uvek zaoštrava za vreme izbora jer se još uvek sakupljaju glasovi ljudi koji učestvuju u skupoj igri 1990-ih. Ovakvo ponašanje šteti obema stranama. Srbija pregovara sa EU pune tri godine i za to vreme je uspela da otvori, vrlo sramežljivo, šest poglavlja. Jasno je da napredak zavisi i od dijaloga sa kosovskom stranom. Kosovo neće dobiti viznu liberalizaciju dok se dijalog sa Srbijom ne nastavi i dogovoreno ne primeni. Na kraju, EU gubi strpljenje i sve se više čuju jači glasovi da se mora krenuti napred, navodi Beširi, uz napomenu da relacija Beograd – Priština “osetno umara evropske političare i treba očekivati u budućnosti manje diplomatski jezik iz Brisela”.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Danas da su i Beograd i Priština suočeni sa nevoljama.

– Primetno je da se pred izbore u Srbiji pojačano govori o zaštiti Srba na Kosovu i zaoštrava retorika, dok je u Prištini usijana atmosfera jer Kosovo još nije dobilo viznu liberalizaciju, a nije formirana ni zajednica srpskih opština, što je jedan od uslova iz Briselskog sporazuma. Istovremeno, pokazuje se da je EU kao posrednik u dijalogu nemoćna i čudi to što Brisel nije mogao da pretpostavi kako će se ponašati i jedna i druga strana, poručuje Popov.

Ardijan Hackaj, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, ukazuje za Danas da smo, nažalost, svedoci toga kako populistička retorika i ponašanje postaju sve češći, i to ne samo u Srbiji.

– Trenutno zaoštravanje može delimično da bude objašnjeno srpskim “izbornim kalendarom”, a takođe odražava generalni uspon populističkih pokreta u Evropi i njihovo omasovljenje. Moguće je da zaokret u geopolitičkoj ravnoteži snaga stvara iluziju da svojeglave akcije u određenim područjima mogu da prođu neprimećeno i/ili nekažnjeno od strane međunarodne zajednice. Verujem da je to pogrešan utisak, makar trenutno, konstatuje Hackaj.

Kosovski mediji ocenjuju da je zid u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio povod da se predstavnici delegacija Beograda i Prištine oštro sukobe u Briselu, “zid srušenih obećanja”. U tom kontekstu, navodi se da je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova ponovilo da je zid ilegalan, “ali da oni još nisu uspeli da ga sruše”.    

Stoltenberg: Spustiti tenzije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je juče posetio Kosovo, rekao je da politički lideri u Beogradu i Prištini moraju da spuste tenzije, prenosi Tanjug, pozivajući se na list Koha ditore. Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da doprinosi stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i da nikakve izmene neće biti pravljene što se tiče prisustva snaga za održavanje mira dok se prethodno ne razmotri situacija na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari