Poziv na vakcinaciju kao početak izborne kampanje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Stariji građani su ciljna grupa Srpske napredne stranke, a opet, populacija koja je zdravstveno ranjiva i koja je zainteresovana za to pitanje, tako da su im se ciljne grupe poklopile i tematski i stranački i rešili su da to iskoriste.

To ocenjuje za Danas Dejan Bursać, istraživač sa Instituta za političke studije, upitan da li pismo zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića starijim sugrađanima, u kojima ih poziva na vakcinaciju, što je opravdano, sadrži i elemente koji se mogu tumačiti kao početak kampanje za predstojeće gradske izbore.

Fotografije pisma pojavile su se na društvenim mrežama i u objavama se tvrdi da ono stiže na adrese starijih sugrađana.

U pismu se navodi da Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku u okviru koje je briga o najstarijim sugrađanima bila i ostala najvažniji zadatak.

U njemu se takođe podseća da su stariji sugrađani izgradili Beograd te da, zahvaljujući njima, zamenik gradonačelnika sa ponosom može da kaže da je „naša prestonica ne samo najlepši grad, već i centar ovog dela Evrope“.

– Od marta prošle godine, naša nacija vodi tešku borbu sa opakim virusom i vi ste u njoj pokazali veliku požrtvovanost i odgovornost. Pandemija je zahvatila ceo svet i za razliku od mnogih drugih, bogatijih zemalja od Srbije, naš zdravstveni sistem je primio sve zaražene, a naši heroji, lekari i medicinske sestre, spasli su desetine hiljada života naših sugrađana. U Srbiji je svako ko se razboleo primljen u bolnicu, lekova imamo dovoljno, a rafovi naših radnji su puni. Srbija je danas ekonomski snažna pa može da kupi dovoljno vakcina za besplatnu imunizaciju naših građana. Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije obezbedili su da Srbija bude među prve tri evropske zemlje u kojima je počela vakcinacija protiv korona virusa – navodi se u Vesićevom pismu.

U nastavku piše da Grad Beograd poziva starije sugrađane da se vakcinišu, te da su u saradnji sa ministarstvom zdravlja pripremili punktove za vakcinaciju kako bi im dolazak do tih lokacija bio što bliži. U pismu se podseća da su od ponedeljka, 18. januara, otvoreni kol-centri u svim beogradskim opštinama namenjeni starijim sugrađanima.

Poziv na vakcinaciju kao početak izborne kampanje 2

– Pobedimo zajedno opaki virus i nastavimo da živimo kao pre epidemije – poručuje zamenik gradonačelnika na kraju pisma. Zanimljivo je da ispod njegovog imena i prezimena ne stoji i funkcija koju obavlja, već piše „Goran Vesić, Grad Beograd“.

Bursać ocenjuje da Srpska napredna stranka jeste u permanentnoj kampanji, ali dodaje da je to slučaj i sa većinom političkih stranaka u Evropi. On objašnjava da u vladajućoj stranci znaju da su korona virus i vakcinisanje najaktuelnija pitanja koja najviše brinu građane i znaju da po tom pitanju imaju rezultat.

– Sad mi možemo to kritikovati na onaj ili ovaj način i misliti šta god želimo o tome, ali činjenica je da oni imaju nekakav rezultat u vakcinaciji i da to protiče relativno dobro, da ima tih vakcina i slično. Tako da su rešili da kapitalizuju taj rezultat i još jednom podsete građane, jer građane, jel tako, treba stalno podsećati, ko je to obezbedio i na koji način – navodi Bursać.

Poziv na vakcinaciju kao početak izborne kampanje 3

On dodaje da nije siguran da je pismo sročeno na takav način mnogo problematično, te da čak nije ni protivzakonito kada se grad na takav način obraća građanima.

– Naravno, mi svi znamo koji su motivi toga, ali eto, imaju čime da se hvale, pa su rešili da to još jednom reklamiraju građanima – kaže Bursać.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je u ovom trenutku, imajući u vidu ozbiljnost i smrtonosni karakter epidemije, od svega najvažnije to što Vesić starije sugrađane poziva da se vakcinišu. Prema njegovim rečima, u našoj javnosti je stvorena atmosfera da vakcinu ne treba primiti „jer, bože moj, ko zna šta će da se desi sa nama“.

– Tako da taj deo koji liči na neki izveštaj o tome šta je država radila, koji opet može da se protumači kao kampanja i kao ne, zavisi od vašeg ugla gledanja, po mom mišljenju je u drugom planu ako pokušavate da razumete to pismo. Imajući u vidu trenutne okolnosti, a to je da epidemija još uvek nije gotova, da mi maltene svaki dan imamo preko 1.500 zaraženi, da su zdravstveni kapaciteti prenapregnuti, za mene je centralni motiv u tom pismu poziv na vakcinaciju, jer mi on deluje kao nešto što je racionalno opravdano – ocenjuje Stanković.

On dodaje da sve može, a i ne mora, da se tumači kao kampanja. Prema Stankovićevom viđenju, pismo je moglo i da samo direktno poziva ljude da se vakcinišu u ime gradske vlade, što bi bilo apsolutno opravdano, a može da ide, i ne mora, sa pomenutim dodatkom.

– Ako neko misli da je to kampanja, ima pravo to da misli. Što se tiče toga ko je čija ciljna grupa, nijedna politička stranka nije pretplaćena na neke ciljne grupe – smatra Stanković. On dodaje da mu se Vesićevo pismo čini više kao stvar opreza, da ta za njih vrlo značajna grupa birača ne počne da razmišlja o nekom drugom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari