Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte pozvala je Evropsku uniju da ne nastavi pregovore o pridruživanju sa Srbijom dok Beograd ne preda optužene za ratne zločine. Na konferenciji za novinare, posle susreta s Visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, ona je rekla da Beograd nije učinio ništa da uhapsi Ratka Mladića, te da bi nastavljanjem pregovora Beogradu bio poslat „pogrešan signal“.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte pozvala je Evropsku uniju da ne nastavi pregovore o pridruživanju sa Srbijom dok Beograd ne preda optužene za ratne zločine. Na konferenciji za novinare, posle susreta s Visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, ona je rekla da Beograd nije učinio ništa da uhapsi Ratka Mladića, te da bi nastavljanjem pregovora Beogradu bio poslat „pogrešan signal“.
Karla del Ponte je iznela tvrdnju da je „Mladić pod zaštitom armije“ i da je srpskim vlastima „nadohvat ruke, a da Beograd ne sarađuje s haškim Tužilaštvom“.

MESIĆ: Interes da se nađu krivci

Zagreb – Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je, povodom najave odlaska haške tužiteljke Karle del Ponte sa funkcije, da je njen interes uvek bio da utvrdi zločin, žrtvu i počinioca i da ga privede pravdi. Mesić je Hrvatskom radiju juče rekao da je Del Ponte uvek insistirala na tome da se ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić nađu na mestu na kojem treba da budu, a to je pritvor u Sheveningenu. „Očekujemo da će nova vlast u Srbiji to i izvršiti, jer njihov odlazak u zatvor nije zavisio od volje Karle del Ponte nego od političke volje vođstva Srbije“, rekao je Mesić.

Haška tužiteljka je izjavila da je od Evropske unije zatražila da izvrši pritisak na vlasti u Beogradu za dostizanje pune saradnje s Haškim sudom, napominjući da je zabrinuta zbog izjave nekih čelnika EU da se mogu obnoviti pregovori o pridruživanju sa Srbijom iako Mladić nije uhapšen.
Ona je naglasila da da joj je Solana „pružio uveravanja“ da će prilikom boravka „trojke EU“ u Beogradu, iduće nedelje, insistirati na nužnosti dostizanja pune saradnje Srbije s Haškim sudom.
Karla del Ponte je istakla da se pokazalo da pritisak deluje na vlasti u Beogradu i dodala da „jako veruje“ da će Mladić, Radovan Karadžić i ostali odbegli optuženici biti u nadležnosti Tribunala pre nego što ona, u septembru, napusti dužnost tužioca.
– U protivnom bila bih profesionalno teško razočarana – rekla je ona i na pitanje šta je to puna saradnja s Hagom, odgovorila da je to da „Mladić bude uhapšen i predat Hagu, ili da nam kažu gde je“.
Zamoljena da kaže da li bi odluka EU da nastavi uslovno pregovore upravo pomogla formiranju stabilne demokratske vlade kojoj bi to olakšalo nastojanja da uhapse Mladića, Karla del Ponte je uzvratila da bi to bio „loš znak za Haški sud, a dobar za Beograd“.
– Vi možete sebi predstaviti da se premijer Vojislav Koštunica nije nadao da će Srbija dobiti članstvo u Partnerstvu za mir, jer je to bilo uslovljeno punom saradnjom s Haškim sudom – rekla je ona.
Karla del Ponte je dodala da je Koštunica bio vrlo iznenađen što se to dogodilo, jer „on ništa nije učinio i to je dobio“:
– A sada ponovo ne bi trebalo da bilo šta da učini, da ne mrda, Mladić je ponovo dobro zaštićen od Vojske i Koštunica dobija mogućnost da nastavi pregovore…. Koštunica bi onda rekao: vrlo dobro, čak i fantastično, ja sam politički spasen. I onda bi rekao: zaboravimo Mladića i ostale, jer se za njih niko ne zanima.
Na pitanje novinara ne bi li nastavak pregovora upravo pomogao punoj saradnji Beograda s Tribunalom, Karla del Ponte je odgovorila da bi se time poslala poruka „Beogradu da je EU odlučila da se nastave pregovori, iako ništa nismo učinili. A Beograd ništa nije učinio u saradnji“.
– Ja kao tužilac odlazim u septembru i htela bih da znam da li treba da prestanem da tragam za Karadžićem, Mladićem i ostalima, jer bih tako uštedela vreme, budući da ne želim da činim nešto što nikada neću uspeti da postignem. Zbog toga što je politički svet na poslednje mesto stavio pitanje hapšenja Karadžića i Mladića, Međunarodna zajednica treba da mi kaže: Tužioče, prestanite da tragate za Mladićem i Karadžićem zato što to više nije tako značajno. I ja bih onda znala – podvukla je Karla del Ponte.
Ona je posebno ukazala na izjavu slovenačkog ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela da bi pregovore EU – Srbija trebalo uslovno nastaviti i pre nego što Mladić bude u Hagu.
Haška tužiteljka je dodala da će ići i u Rim i Madrid u pokušaju da ubedi tamošnje vlade da se ne zalažu za obnovu pregovora EU sa Srbijom pre nego što bude uspostavljena puna saradnja s Tribunalom u Hagu.
Karla del Ponte je naglasila da je zabrinjava što se saradnja Srbije s Haškim sudom stavlja u širi okvir sveukupnih veza Beograda i EU, uključujući pitanje Kosova. Solanin portparol Kristina Galjak je novinarima rekla da će Solana u Beogradu predočiti da je uspostavljanje pune saradnje s Hagom uslov za dobre odnose Evropske unije sa Srbijom i da će „trojka EU“ s tim u vezi sa srpskim vođstvom razgovarati i o rešavanju kosovskog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari