Predavanje Vučića u Havani o čuvaru suvereniteta 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je javio Tanjug, doputovao je na Kubu u dvodnevnu zvaničnu posetu.

Vučić je posetu započeo posetom fabrici cigara, jednog od kubanskih nacionalnih brendova, a potom se sastao sa predsednikom Narodne skupštine Estebanom Lasom Ernandesom. Nakon toga,na Univerzitetu Havana održao je predavanje na temu „Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta“.

Centralni događaj je planiran za sutra Vučić bi trebalo da se sastane sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom.

Za petak je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

U saopštenju nakon susreta sa Ernandesom navodi se da je Vučić istakao da je ova poseta Kubi njegova prva poseta regionu Latinske Amerike od stupanja na dužnost.

On je izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija. Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji, navodi se u saopštenju Vučićeve pres službe. „Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina“, istakao je Ernandes. Vučić je rekao da će Srbija u Ujedinjenim nacijama, kao i svim ostalim međunarodnim organizacijama, i dalje pružati podršku Kubi.

Provladini mediji u Srbiji izvestili su da za Vučićevu posetu vlada veliko interesovanja kubanskih medija.