Predizbori - odabir ili pritisak na opoziciju? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bez obzira na to što je veći dao birača opozicije u Beogradu za održavanje predizbora, kako tvrde oni koji tu ideju podržavaju, Stranka slobode i pravde, inicijativa Ne davimo Beograd i Narodna stranka ostaju i dalje protiv predizbora u situaciji kada se treba boriti za demokratsek izborne uslove.

Predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu Branimir Kuzmanović rekao je nedavno da je 70 odsto birača opozicije za predizbore, Kako pojašnjava za naš list, to je pokazalo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u aprilu ove godine.

On ponavlja da je DS otvoren ka ideji preizbora, ali da je sada privržen borbi za izborne uslove i da ako većina partija i organizacija to prihvati tek onda ima smisla organizovati neku vrstu opredeljivanja birača prema kandidatima za gradonačelnika.

Podatke koje Kuzmanović iznosi potvrđuje i Nebojša Zelenović, lider ZZS, koji zastupa ideju predizbora. On za naš list ukazuje da je Kuzmanović u pravu.

– Relevantna istraživanja s kraja aprila, u koja su svi politički akteri imali uvid, kažu da 54 odsto svih građana Beograda podržavaju predizbore, a da kod onih koji su protiv ove vlasti taj postotak poverenja u predizbore u prestonici raste do čak 74 procenata. Beograđanima je jasno da predizbori vode do najdemokratskijeg odabira najboljih predstavnika građana koji će stati režimu na crtu. Predizbori vode do pobede. Snažno podržavam tu ideju, poznate ličnosti takođe, građani ih žele. Šta tu još ima da nije jasno – pita Zelenović.

Šta fali ideji predizbora objašnjava Đorđe Pavićević, koordinator Političkog saveta NDMBG. On za Danas navodi da u NDMBG nisu videli nijednu razrađenu i prihvatljivu opciju organizovanja predizbora za beogradske izbore, a da to ne bude pritisak da se, bez prethodnog dogovora zainteresovanih, sastavi jedna lista.

– Štaviše, smatramo da je ovako plasirana ideja više kamen spoticanja i da više služi međustranačkom pozicioniranju nego afirmaciji programa, istinskom aktiviranju i većoj participaciji građana. Ovako plasirana ideja bi ugušila programske razlike i istinsku raspravu o njima, a više bila jedna forma ispitivanja rejtinga aktera. Visoku podršku građana predizborima vidimo više kao načelnu, kao želju da se izađe iz postojećih stranačkih nesuglasica i da se stranke iznutra demokratizuju. NDMBGD nije takva organizacija, nije opterećen sporovima nasleđenim iz prošlosti, a duže vreme razvija različite oblike participacije svojih pristalica uključujući i glasanje o kandidatima za listu, kao što je bio slučaj 2018. godine kada smo jedini put učestvovali na izborima.

Kako dodaje, inicijativi NDMBG su predizbori prihvatljivi kao forma selekcije kandidata na predsedničkim izborima, jer se tamo radi o većinskom izbornom sistemu gde se odlučuje o kandidatu/kandidatkinji, ne o proporciji zastupljenosti stranaka i aktera.

Mila Popović, predsednica Gradskog odbrora SSP u Beogradu poručuje za Danas da SSP ostajemo pri stavu da se tom temom neće baviti dok se ne izborimo za fer i poštene izbore na kojima ćemo moći da učestvujemo.

A Marina Lipovac Tanasković, predsednika odborničke grupe Nardone stranke u Skupštini Beograda smatra da su pregovori i zahtevi za otvaranjem medija krucijalni u ovom trenutku,a sve ostalo trošenje energije koja ide samo u korist vladajućoj stranci.

– Predizbori se neće desi i služe samo za zamajavanje opozicionih glasača. Mi želimo da odmeravamo snage sa režimom pod fer i demokretskim uslovima, a ne između sebe – zaključuje ona za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari