Predsednik u junu o Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSTON

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da u junu obelodani predlog rešenja kosovskog pitanja, saznaje Danas nezvanično od predstavnika diplomatskih krugova.

Prema rečima naših sagovornika, iako se očekivalo da će stav Beograda o „rasplitanju kosovskog čvora“ biti predočen javnosti u maju, to se verovatno neće desiti, zbog brojnih spoljnopolitičkih aktivnosti šefa države.

„Vučić ima veoma zgusnut program ovog meseca – ove sedmice će otići u Nemačku, gde će posetiti premijera Rajne Vestfalije i imati sastanak sa predstavnicima tamošnjih kompanija i biznismenima, zatim učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, a do kraja maja boraviće i u Azerbejdžanu i u Francuskoj“, navode izvori Danasa.

Sagovornici našeg lista kažu da nema novih poruka Zapada Beogradu što se tiče dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno da je nedavni sastanak „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, koji je održan u Vašingtonu, „iznova potvrdio gledišta zapadnih sila“. „Na razgovorima koji su se odigrali pre nekoliko dana u Vašingtonu ponovo je rečeno da je kraj ove godine ili početak 2019. rok da Srbija prihvati sporazum koji bi omogućio članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, najpre u statusu posmatrača, u zamenu za šta bi Beogradu bila obećana precizna godina ulaska Srbije u Evropsku uniju“, preciziraju izvori Danasa.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, i dalje se ne isključuje mogućnost organizovanja referenduma u Srbiji o sporazumu sa Prištinom, ali „takav scenario nikako nije po volji Zapadu“. Kako je Danas nedavno objavio, pravno obavezujući sporazum trebalo bi da potpišu premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Ramuš Haradinaj, nakon čega bi mogao da bude organizovan referendum o tom dokumentu, kao i o izmeni Ustava Srbije. Osim preciziranja tajminga za pridruživanje Srbije Uniji, sporazum, koji bi bio zaključen po modelu dve Nemačke, podrazumevao bi stvaranje zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima, a Beograd i Priština, koji već imaju oficire za vezu, razmenili bi i predstavnike na nižem nivou. Sagovornici Danasa objasnili su da bi „predstavnici na nižem nivou“ značili otvaranje kancelarije za ekonomske veze, „kao što je otvorila Grčka u Prištini 2013. godine“.

Eventualnom članstvu Kosova u UN oštro se protivi Rusija, koja smatra da bi trebalo pronaći jedinstveno rešenje za status teritorija kao što su Kosovo i Pridnjestrovlje. „Čak i u slučaju da zvanični Beograd pristane na rešenje koje nudi Zapad, ostaje pitanje da li bi Srbija mogla da ubedi Rusiju da da zeleno svetlo za stolicu Kosova u UN. Moskvi takav rasplet ne bi bio po volji i zbog činjenice da bi tako izgubila uticaj na Beograd“, ukazuju diplomate.

Moguće otvaranje tri poglavlja

Izvori Danasa bliski zvaničnom Briselu tvrde da će Srbiji narednog meseca biti najverovatnije otvorena tri poglavlja u pregovorima o članstvu u EU. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je nedavno da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, koja se odnose na finansije i budžet, ribarstvo, statistiku i ekonomsku i monetarnu uniju.

Neće biti sankcija

Govoreći o kosovskom problemu Aleksandar Vučić je juče rekao kako se bori da nešto spasi iz „ambisa“. Na pitanje da li će biti sankcija ako Srbija ne prihvati dokument kvinte, o kojem pišu mediji, Vučić je rekao da neće kao i da nije video takav dokument.

On je rekao da je „načuo nešto, šta neki nude kao svoje principe, da mu je i nešto poluzvanično saopšteno“, ali da to nije nešto novo jer su te zemlje priznale Kosovo kao nezavisno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari